Турция е готова да поеме ролята на официален посредник между

...
Турция е готова да поеме ролята на официален посредник между
Коментари Харесай

Ердоган: Турция е готова да посредничи за спиране на войната...

Турция е подготвена да поеме ролята на формален медиатор сред Русия и Украйна, с цел да улесни трайния мир сред двете страни, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган на съветския си сътрудник Владимир Путин в телефонен диалог през вчерашния ден.

 

Според президентската дирекция за връзки, Ердоган е съобщил на Путин, че Анкара е подготвена за ходатайство сред двете враждуващи съседи за непрекъснат мир.

 

Двамата водачи също по този начин разискаха зърнения кулоар и съответни стъпки за доставка на съветско зърно, модифицирано в брашно в Турция, за извънредно нуждаещи се африкански страни.

 

Двамата водачи потвърдиха съдействието по доставките на съветски газ и основаването на районен газов хъб в Турция, оповестиха от Кремъл.

 

„ Владимир Путин обърна внимание на деструктивната линия на киевския режим, който разчита на усилване на военните дейности с поддръжката на западни спонсори, увеличение на размера на прехвърляните оръжия и военна техника “, се споделя в текста на апела от Кремъл.

 

В него се споделя, че са разисквани износът на украинско зърно от черноморските пристанища и методите за деблокиране на износа на торове и храни от Русия. Ердоган и Путин са говорили и за енергетиката, допълват от Кремъл.

 

Те са разискали и нормализирането на турско-сирийските връзки, се споделя в известието.

 

Съвсем неотдавна Турция спомогна за замяна на пандизчии сред воюващите страни. Освен това турското ходатайство се оказа жизненоважно за улеснението на подписването на съглашение сред Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна в Истанбул за наново отваряне на някои украински пристанища за експорт на зърно, което беше блокирано с месеци заради продължаващата руско-украинска война.

 

Балансираната позиция на Турция, подкрепя ролята ѝ на медиатор посредством поддържане на информационните канали с двете враждуващи страни отворени. Това дава искрица вяра в дипломатическите старания за намиране на решение и реализиране на мир в украинската рецесия. 

 

От началото на спора Анкара предложи да посредничи сред двете страни и да бъде хазаин на мирни договаряния, наблягайки поддръжката си за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР