Турция блокира началото на преговорите в НАТО за присъединяването на

...
Турция блокира началото на преговорите в НАТО за присъединяването на
Коментари Харесай

БОЙКОТ: Турция блокира преговорите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО

Турция блокира началото на договарянията в НАТО за присъединението на Финландия и Швеция

Турските управляващи блокираха началото на договарянията в НАТО за влизането на Финландия и Швеция в алианса. Това оповестява ТАСС, базирайки се на организация ДПА.

Според изданието през днешния ден НАТО възнамерява да разиска подадените от посланиците на Финландия и Швеция заявки за присъединение на техните страни към алианса. Това би отбелязало началото на процеса на приемане в организацията. Заради позицията на Турция обаче договарянията не започнаха.

Подчертава се, че Анкара ясно е дала да се разбере, че все още не може да утвърди старта им.

Ден преди този момент турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Анкара няма да се съгласи с влизането на Финландия и Швеция в НАТО. Той прикани шведската и финландската делегации да не се занимават с пътувания до Турция, с цел да трансформират позицията на Анкара по отношение на влизането на тези страни в Северноатлантическия алианс.

На 16 май шведското държавно управление публично реши да се причисли към НАТО. Както сподели министър председателят Магдалена Андерсон, шведският дипломат в алианса скоро ще подаде надлежно заявление до организацията. Финландия също взе публично решение да се причисли към НАТО ден по-рано.

Междувременно съветският президент Владимир Путин сподели, че страната няма проблеми с Финландия и Швеция. Според съветския водач присъединението на тези страни към НАТО не основава непосредствена опасност.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР