Турция би могла да даде зелена светлина за членството на

...
Турция би могла да даде зелена светлина за членството на
Коментари Харесай

Турция може да даде зелена светлина за членството на Финландия в НАТО преди Швеция


Турция би могла да даде зелена светлина за участието на Финландия в НАТО преди Швеция, в случай че отбранителният съюз и двете скандинавски страни се съгласят с това, съобщи през днешния ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Вчера и турският президент Реджеп Тайип Ердоган загатна, че Турция може да утвърди кандидатурата на Финландия за НАТО, само че няма да направи същото за Швеция.

Мевлют Чавушоглу дефинира кандидатурата на Финландия като " по-малко проблематична “ от тази на Швеция. Турция упреква Стокхолм, че не е подхванал съответни стъпки за възбрана на групи, които Анкара счита за терористични. Съвсем неотдавна Анкара бе ядосана от митинги с изгаряне на Корана, които бяха проведени пред турските посолства в Стокхолм и Копенхаген от антиислямски деятел, който има шведско и датско поданство.  

Според мен  би било заслужено да се прави разлика сред проблематичната страна и по-малко проблематичната страна, съобщи Чавушоглу пред публицисти на взаимна конференция с гостуващия си португалски сътрудник.

Вярваме, че в случай че НАТО и тези страни вземат такова решение, можем да оценим (кандидатурата на Финландия) поотделно, съобщи турският външен министър.  

Швеция и Финландия аплайваха взаимно да станат членки на военния съюз, като се отхвърлиха от дългогодишната си военна необвързаност след войната на Русия против Украйна. НАТО изисква единомислещо утвърждение, с цел да одобри нови членки. Турция бави процеса на одобрение на кандидатурите на Швеция и Финландия в своя парламент. Турция упрекна държавното управление в Стокхолм, че е прекомерно снизходително към групи, които Анкара счита за терористични организации или екзистенциални закани, в това число кюрдски групи. 

" В Швеция бяха подхванати някои стъпки, като конституционни ремонти и законови ремонти “, сподели Чавушоглу. " За страдание, имаше стъпки обратно поради провокациите на групи, които желаят да попречат на Швеция да се причисли към НАТО “, посочи турският външен министър. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР