Турците ще гласуват в неделя на едни от най-оспорваните президентски

...
Турците ще гласуват в неделя на едни от най-оспорваните президентски
Коментари Харесай

Турция избира президент

Турците ще гласоподават в неделя на едни от най-оспорваните президентски избори в 100-годишната история на съвременна Турция.  Вотът може да смъкна от власт президента Реждеп Ердоган след 20 години на власт и да спрат все по-авторитарния път на неговото държавно управление, разяснява " Ройтерс ".

Гласуването ще реши освен кой ще управлява Турция, страна-членка на НАТО с 85 милиона поданици. То ще дефинира по какъв начин ще бъде ръководена, накъде се е насочила стопанската система на фона на дълбока рецесия на разноските за живот и формата на външната политика на страната, която е приела непредсказуеми обрати.

Проучванията на публичното мнение дават лека преднина на основния противник на Ердоган Кемал Кълъчдароглу, който оглавява съюз от шест опозиционни партии.

Но в случай че никой от кандидатите не успее да събере повече от 50% от гласовете, ще има втори тур на изборите на 28 май.

Изборите се провеждат три месеца откакто земетресенията в Югоизточна Турция убиха над 50 000 души. Мнозина в засегнатите провинции показаха яд от бавната първична реакция на държавното управление, само че има малко доказателства, че казусът е трансформирал метода, по който хората ще гласоподават.

Гласоподавателите също по този начин ще изберат нов парламент, евентуално в напрегната конкуренция сред Народния алианс, включващ консервативната партия на Ердоган с ислямистки корени (AKP) и националистическата MHP и други, и Националния алианс на Кълъчдароглу, формиран от шест опозиционни партии, в това число неговата световна Републиканска национална партия (CHP), основана от създателя на Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

Секциите ще бъдат отворени в 8 часа сутринта и ще затворят в 17 часа. Според турския избирателен закон оповестяването на всевъзможни резултати е неразрешено до 21 часа. Късно в неделя обаче може да има добра индикация дали ще има балотаж за президентския пост.

Кюрдските гласоподаватели, които съставляват 15-20% от електората, ще играят основна роля, като Националният алианс е малко евентуално да реализира парламентарно болшинство самичък.

Прокюрдската Демократична партия на народите (HDP) не е част от главния опозиционен съюз, само че гневно се противопоставя на Ердоган след репресии против нейните членове през последните години.

HDP разгласи поддръжката си за Кълъчдароглу в президентската конкуренция. Тя влиза в парламентарните избори под емблемата на малката Зелена лява партия заради правосъдно дело, заведено от върховен прокурор, който желае да забрани HDP поради връзки с кюрдски бойци, което партията отхвърля.

69-годишният Ердоган се бори да оцелее в най-трудния си политически тест. Той се радва на поддръжка от по-религиозните турци, които в миналото са се чувствали лишени от права в световна Турция и политическата му кариера оцеля след опит за прелом през 2016 година и голям брой корупционни кавги.

Въпреки това, в случай че турците в действителност смъкват Ердоган, това ще бъде значително, тъй като видяха, че техният разцвет, тъждество и дарба да задоволяват главните потребности понижават, с инфлация, която надвиши 85% през октомври 2022 година и срив на валутата лира.

Кълъчдароглу, 74-годишен някогашен държавен чиновник, дава обещание, че в случай че завоюва, ще се върне към ортодоксалните стопански политики от тежкото ръководство на Ердоган.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР