Турците казват: Да имам акъла на българина, ама след това.Прави

...
Турците казват: Да имам акъла на българина, ама след това.Прави
Коментари Харесай

Защо „принцовете“ и пияните шофьори у нас все не свършват? Деградацията

Турците споделят: Да имам акъла на българина, но по-късно.

Прави са – мозъкът ни идва постоянно със забавяне, когато непоправимото към този момент се е случило.

 

Много са аргументите нещастията по пътища и автомагистрали да не престават да се случват. Описанието им единствено повтаря едни и същи умозаключения, което не прави работа.

Деградацията на българското общество продължава десетилетия. Основна причина за нея е отхвърлянето на мисълта, че законите и разпоредбите с изключение на за всички останали се отнасят и за теб.

 

Често слушам, че разпадът на ценностната система у българина почнал с идването на демокрацияата. При социализма имало ред и сигурност. Това изказване е част от разлома. Когато Дончо Цончев през 70-те години на м.в. написа книгата „ Принцовете “ тя мигновено е спряна и конфискувана от книжарниците. Защото разказва по какъв начин децата на комунистическия хайлайф вършат каквото си желаят, тъй като за тях законите не важат. Забранени са и „ Задочни репортажи “ на Георги Марков, където също са разказани привилегиите на комунистически хайлайф.

 

Традицията „ принцовете “ да са недосегаеми от закона продължава със страшна мощ и по време на прехода, почнал в края на 1989 година

 

И това има доста общо с убитите и осакатените по улици и пътища. След няколко ракии субект без грам възприятие за отговорност, сяда зад кормилото и към този момент е всесилен господ. В реалност е евентуален главорез.

 

За страдание в контролните структури, които би трябвало да озаптяват разпасалите се екземпляри, е цялостно с сходни на тях чиновници. Не е необичайност да бъдат подкупени ченгета на пътя, служители и даже хора от правосъдната система, с цел да бъде „ избавен “ от глобите на закона някой пийнал или дрогиран „ наш човек “.

 

Примерите работят деморализиращо на едни и окуражаващо на други. Все крайности, превръщащи гражданското общество в безгласна маса.

 

И не някакви мистериозни чипове, а чалга културата вгражда в неукрепналото схващане на младите възприятието за безотговорност, неограничени благоприятни условия и всевластието на парите и връзките.

 

Лошото образование, криворазбраното обгрижване на подрастващи, които газят разпоредбите поради безпричинно самочувствие, води неизбежно до опростачване. Първо в фамилията, след това и на улицата. Простащината води след себе си експанзията - новият етикет на подрастващите. Момичета се бият в учебните заведения като гладиатори, в тоалетни и в учебния двор смърди на трева, пласьори са край образователните заведения, а места в студентски град са същинска помийна яма, която съответните органи заобикалят поради получените рушвети.

 

Борисов караше джипката, когато беше министър председател, а това е срещу разпоредбите и протокола. Писа се, разяснява се – нищо. Щом той гази разпоредбите, за какво да не го вършат и други?  

 

Знайни и незнайни политици, предприемачи и даже мутри бръмчат с цялостна газ из страната в коли със специфична сигнализация. Изпреварват рисково, притискат участници в придвижването, а в случай че стане случай с тяхно присъединяване – постоянно са почтени, а казусът се замита под килима.

 

Цветята, сложени на " Гурко ", където почина 15-годишното момче би трябвало да ни извадят от полузаспалото положение, в което се намираме. Крайно време е като общество да наложим съблюдаване на законите от върха до низините – в този ред. Чрез напън.

 

Например Столична община да се регистрира обществено всеки месец, къде отиват събраните милиони от „ синя “ и „ зелена “ зона? В момента никой жител не знае къде отиват тази пари.

 

В БДЖ и НКЖИ са откраднати през годините милиарди, което ни лишава от съвременни влакове и жп линии. Ако ги имаше използването на коли щеше да намалее с 20-30 на 100, както е в доста страни. Виновни обаче няма.

 

Ако обществото настояваше да бъдат съдени крадците на милиарди от строителството на пътища и автомагистрали, а правосъдната система си бъше правила работата съзнателно, там злополуките и жертвите щяха да са с пъти по-малко.

 

Пияният палач ще отиде в пандиза – нека прокуратурата си свърши работата както би трябвало по обвиняването, - само че детето го няма, раната в фамилията няма в никакъв случай да зарасте. Медиите ще се втурнат по следите на идната покруса или скандал и за сигурността по улици, площади и пътища ще стане дума при последваща гибел.

Защото нищо не се е трансформирало от ДончоЦончевите „ принцове “ насам, а опростачването продължава с 300.

 

Ръдиърд Киплинг споделя, че " На война патрон, струващ няколко пенса, лишава от живот хора, учили и развивали се години наред, от които обществото и страната имат потребност и изгода ". Без да сме във война няколко напитки правят у нас същата злокобна беритба.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР