Турското външно министерство призова посланика на Съединените щати, след като

...
Турското външно министерство призова посланика на Съединените щати, след като
Коментари Харесай

Турция призова посланика на САЩ заради признатия от Джо Байдън арменски геноцид

Турското външно министерство прикани посланика на Съединените щати, откакто американският президент Джо Байдън призна арменския геноцид в Османската империя при започване на 20-и век.
От министерството обявиха, че изказването на Вашингтон няма правно съображение и че Анкара го " отхвърля, счита го за недопустимо и го осъжда изрично ".

Турското външно министерство съобщи, че изявлението на Байдън подкопава връзките сред Вашингтон и Анкара и прикани президента на Съединените щати да " поправи тази сериозна неточност ".Турски политик даже прикани базата Инджирлик да бъде затворена за американски военни.

Турция не признава термина геноцид за събитията от интервала сред 1915-а и 1923-а, когато съгласно арменски историци в Османската империя са избити милион и половина арменци.
" Няма да одобряваме уроци за нашата история от който и да е било ", написа в туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

След изказването на Байдън в Лос Анджелис имаше проява в поддръжка на позицията на президента.

От своя страна министър председателят на Армения Никол Пашинян също приветства признаването на арменския геноцид от Вашингтон.Това е стъпка по пътя към истината и историческата правдивост, счита Пашинян.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР