Турското външно министерство извика във вторник германския посланик в Анкара,

...
Турското външно министерство извика във вторник германския посланик в Анкара,
Коментари Харесай

Дипломатически скандал: Германски политик оприличи Ердоган на “канализационен плъх”

Турското външно министерство извика във вторник немския дипломат в Анкара, с цел да стачкува против мнения на почитан немски политик, който оприличи президента Реджеп Тайип Ердоган на “малък канализационен плъх ”, съобщи Ройтерс.

“Осъждаме по най-категоричен метод обидните изказвания, направени от Волфганг Кубицки, заместник-председател на немския федерален парламент, за нашия президент (Ердоган) в тирада по време на предизборната си акция в Долна Саксония ”, съобщи представителят на турското външно министерство Танжу Билгич,

“(Кубицки) е изцяло лишен от политически морал и отговорност ”, уточни още Билгич, като добави, че сходни “непристойни изказвания дават визия най-много за политическото и морално равнище на Кубицки и разкриват вулгарността му ”.

Потърсен за коментар от Ройтерс, Кубицки удостовери, че е направил подобен коментар по време на протест от предизборната акция, пробвайки се да притегли вниманието към повишаването на броя на незаконните мигранти, придвижващи се от Турция по така наречен “балкански маршрут ” към Германия.

“Канализационният плъх е малко, симпатично, само че в това време мъдро и хитро създание, което се появява и в детските приказки ”, сподели Кубицки, като даде за образец известния анимационен филм “Рататуи ”.

Кубицки, който е народен представител от насочената към бизнеса Свободна демократическа партия, част от ръководещата коалиция в Германия, съобщи, че Ердоган е направил добра договорка за Турция, когато се е съгласил да спре потока на мигрантите, влизащи Европейски Съюз, през 2015 година

“Но в същото време би трябвало да отбележим, че бежанската вълна по балканския маршрут (от Турция) още веднъж се усилва, което е предизвикателство за немската външна и вътрешна политика ”, уточни той.

Турция е кандидатка за участие в Европейски Съюз, само че договарянията от дълго време са в застой поради различия по редица въпроси, в това число спазването на човешките права от страна на Анкара, миграцията и геополитиката, отбелязва Ройтерс.

Обидата на президента е закононарушение в Турция, където Ердоган и неговата ръководеща Партия на справедливостта и развиването са на власт към този момент две десетилетия.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР