Турското правителство ще разреши вноса на картофи и лук, в

...
Турското правителство ще разреши вноса на картофи и лук, в
Коментари Харесай

Храните в Турция поскъпнаха драстично, Анкара започва внос

Турското държавно управление ще позволи вноса на картофи и лук, в опит да понижи цените, които скочиха до небесата в последните месеци.

" Ще предприемем ограничения за попречване на фрапантно нарастване на цените на някои хранителни артикули, в това число лук. Ще позволим вноса на лук и картофи от избрани страни и в избрани количества ", съобщи министърът на стопанската система Нихат Зейбекчи, представен от турски медии.

Колегата му Ешреф Факъбаба, който дава отговор за земеделието и храните, се учуди по какъв начин единствено за 2 месеца цената на картофите се е качила от 50 цента до 6 лири за кг и заподозря нечиста сделка.

Драматичното повишаване на цените главните хранителни артикули, в това число картофите, лука и млечните артикули, провокира обществен спор в обществените медии и провокира рецензия от страна на опозицията.

В Истанбул цената на 1 кг лук набъбна с 212% до 6.5 турски лири (1.4 долара) през последния месец. Преди година лукът се тъгуваше за 1.3 лири за кг.

Цените на картофите също набъбнаха до 6 лири (1.3 долара) през юни, което е нарастване от 94% за месец. Килограм картофи се продаваше към 1.5 лири през предишния юни.

Наблюдава се и внезапно нарастване на съвсем всички млечни артикули, като най-големият скок е при маслото.

Цените се повишават на фона на непрекъснато високата потребителска инфлация и обезценяващата се турска лира. Потребителите в обществените мрежи към този момент се майтапят, че " обменният курс на лука към този момент е по-висок даже от този на $ ".

Според опозицията турската стопанска система е уязвима и има съществени проблеми, а поддържането на върховенството на закона и демократичните правила са причина за решение на стопански проблеми. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР