Турското министерство на здравеопазването представи петгодишна пътна карта за общественото

...
Турското министерство на здравеопазването представи петгодишна пътна карта за общественото
Коментари Харесай

Турското министерство на здравеопазването представи петгодишен план за общественото здраве

Турското министерство на опазването на здравето показа петгодишна пътна карта за публичното опазване на здравето, написа през днешния ден в. „ Хюриет “.

Пътната карта обгръща интервала от 2024 година до 2028 година и включва пет съществени цели. Планът включва разнообразни точки - от гарантиране на правото на здравословен живот на всеки жител до възстановяване на услугите за опазване на здравето, битка със затлъстяването и пристрастяването към разнообразни храни и питиета, както и обслужване на лица със специфични потребности и възрастни хора.

Основната цел на проекта е поощряване на здравословния метод на живот. Специални старания ще бъдат ориентирани към битката със затлъстяването както при децата, по този начин и при възрастните.

По последни данни на министерството на опазването на здравето 11,4 на 100 от децата в началните учебни заведения се сблъскват с казуса, обвързван със затлъстяване. Със същия проблем се сблъскват и 29,1 от хората на възраст над 15 години. Пътната карта на министерството планува да намалее значително броят на хората, страдащи от наднормено тегло.

В този подтекст ще бъдат подхванати взаимни старания със съответните институции за приемане на нови законодателни разпореждания, с което етикетите върху храните ще станат по-разбираеми за потребителите.

Инициативите ще включват понижаване на продажба на храни в високо наличие на сол, понижаване на потреблението на артикули, съдържащи трансмазнини и доста захар, както и контролиране на рекламирането на такива артикули.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР