Турското езеро Салда, придоби международна слава, след като бе оприличено

...
Турското езеро Салда, придоби международна слава, след като бе оприличено
Коментари Харесай

Откриха марсианско езеро в Турция СНИМКИ

Турското езеро Салда, закупи интернационална популярност, откакто бе оприличено от НАСА на пресъхнало марсианско езеро от преди милиарди години.

Участници в екологична акция обаче се опасяват, че неповторимата екосистема на езерото може да бъде застрашена от нежелателен туризъм, подбуден от медийния интерес в последните месеци.


Езерото закупи интернационална популярност, когато американски учени вършиха подготовка за задачата на марсохода Персеверанс, който в този момент към този момент излъчва видеоклипове от Червената планета.

От НАСА даже разгласиха фотография в туитър на девственото турско езеро, казвайки, че то наподобява на това по какъв начин е изглеждал " воден " Марс преди милиарди години.



Сега езерото с повърхност 4 370 хектара, което се намира в югозападната част на Турция е определено от президента Ердоган като част от предпазен план за основаване на повече зелени площи за публично прилагане. Тази вест провокира възмущение на локални деятели и юристи, които се опасяват, че двойната порулярност, от страна на НАСА и турския държавен интерес могат да допринесат за огромен прилив на туристи. Къпейки се във водите му, посетителите може да унищожат екосистемата, която прави езерото особено, предизвестяват участниците в акцията.

„ Бъдещето на езерото е изложено на риск, в случай че дойдат милиони хора “, сподели ръководителят на Асоциацията за запазване на езерото Салда Гази Осман Сакар.

Езерото е най-известно в региона с белите блестящи пясъци, както и с ендемичната флора и фауна като тук се среща и предпазен неповторим рибен тип. Има и минерали от друг генезис. НАСА счита, че един от тях, хидромагнезит, е сходен на карбонатните минерали, открити в кратера Джезеро - бивше езеро на Марс, което в този момент се изследва от американската задача.


Хидромагнезитовите утайки по бреговата линия на езерото Салда " се счита, че са ерозирали от огромни скални формирания, наречени " микробиалити " - скали, формирани благодарение на микроби ", споделят от НАСА.

Има доста тектонични езера като Салда по целия свят. Но това, което го прави неповторимо е обстоятелството, че езерото е затворена екосистема със личен механизъм за живот.

Първата интервенция на туризма към този момент е на разположение под формата на девет дребни здания, които се появиха покрай планувана градина до езерото.

" Ако едноклетъчните организми умрат, с езерото Салда е свършено ", сигнализира инженер Джевни. " Тези бели острови няма да могат да се възобновят сами, тази бяла конструкция няма да просъществува. "


Досега направените вреди могат да бъдат възобновени, в случай че хората не продължат да вредят в допълнение, сподели Джевни и добави: " в противоположен случай, езерото ще е изгубено безвъзратно. "

Сакар също по този начин води акция, с цел да включи Салда в листата на международното завещание на ЮНЕСКО.

Близо 1,5 милиона души посетиха езерото през 2019 година, а 800 000 пристигнаха предходната година по време на пандемията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР