Турският здравен министър задмина по популярност Ердоган. Това сочат резултатите

...
Турският здравен министър задмина по популярност Ердоган. Това сочат резултатите
Коментари Харесай

Турският здравен министър задмина Ердоган по популярност

Турският здравен министър задмина по известност Ердоган. Това сочат резултатите от анкета на турската социологическа организация Консенсус за работата на водачите в интервала на ковид, 9 март - 20 април.

Още преди да е завършила, епидемията от COVID-19 демонстрира, че обвързваните с нея критерии към този момент дефинират имиджа на водещите персони в обществено-политическия живот.  С най-високо утвърждение е министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа. Почти половината от интервюираните, а точно 48 на 100, утвърждават дейностите на Коджа в битката против новия ковид. Също толкоз в проценти е и доверието, което се засвидетелства към турския здравен министър, осведоми Българска телеграфна агенция. 

Фахреттин Коджа е индивидът, който през цялото време на епидемията /първият случай на COVID-19 бе разгласен на 11 март/ всяка вечер - от понеделник до петък, дава брифинг онлайн пред телевизионните екрани във връзка със обстановката за деня, търпеливо изслушва, дава отговор на въпросите, даже и от време на време да са неуместни. По искане на публицистите промени часа на брифингите - първоначално бяха в към 23,00 часа, само че от към месец постоянно се излъчват в интервала 19-20 часа. През уикендите осведоми за обстановката в Туитър. С съответното си държание министър Коджа завоюва утвърждението и на опозиционните медии.

Изненадата в анкетата е, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган се подрежда след здравния министър с 47,8% утвърждение. Досега съвсем постоянно Ердоган беше отпред в социологическите анкети по един или различен мотив. Инициативата на Ердоган за национална акция за набиране на средства за подкрепяне на засегнатите от ковид обществено слаби фамилии, за която той персонално подари седем свои заплати, получи високо утвърждение.

Веднага след здравния министър и Ердоган, освен това със доста висок % на утвърждение, се подреждат кметовете на главната опозиционна мощ - Народнорепубликанската партия (НРП). Кметът на огромната община на Истанбул Екрем Имамоглу се употребява с доверието на 43 на 100 от интервюираните. Следва кметът на столицата Анкара - Мансур Яваш, с % на доверие от 41,4 на 100.

Интересно е, че министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу също е нараснал известността си - от 33,4% през февруари на 38,7 на 100 през април. Преди 3 седмици Сюлейман Сойлу хвърли оставка, поради хаоса, който се получи във връзка със възбраната за излизане от у дома през уикенда, която бе оповестена два часа преди влизането й в действие. Проправителствените медии и медиците го упрекнаха за това, че хиляди хора се втурнаха през нощта да пазарят в оставащите няколко часа до възбраната, погазвайки разпоредбите за изолираност. Но Ердоган не одобри оставката на Сюлейман Сойлу и той остана министър, което увеличи политическия му рейтинг, съгласно анализаторите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР