Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че Европа трябва

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че Европа трябва
Коментари Харесай

Анкара: Европа трябва да убеди Никозия за разрешаването на кипърския въпрос в интерес на доставките на газ в ЕС

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи през днешния ден, че Европа би трябвало да убеди Никозия за разрешаването на кипърския въпрос в полза на доставките на газ в Европейски Съюз, предадоха турските медии.

Най-икономичният маршрут за доставките на газ от Източното Средиземноморие към Европа е през Турция. И несъмнено, маршрутът ще мине през Кипър. А равното систематизиране на енергийните запаси, добивани в този район, ще бъде от изгода за всички страни. И кой ще убеди кипърските гърци да създадат съответни стъпки за намирането на решение на въпроса? Нека Европейският съюз да ги убеди. Нали точно Европейски Съюз има потребност от газ, който ще мине от тук, сподели Чавушоглу.

Чавушоглу подсети, че преди време Севернокипърската турска република (СКТР, приета единствено от Анкара) е предложила няколко разновидността за съглашения за равноправно систематизиране на ресурсите и приходите от тях.
Гръцката част не се съгласи с тях. И ние казвахме за това на Европейски Съюз. Нали не е ясно какъв брой време може да продължава процесът за разрешаване на кипърския въпрос, защото кипърските гърци не идват отсреща. Никозия споделя, че ще предложи нови разновидности. Да забележим какви ще бъдат тези оферти, сподели министърът.

По думите на Чавушоглу на фона на усложнената обстановка на международния пазар на енергоносителите и компликациите, свързани с превозването им, се преглеждат нови направления за доставки на горива.

Във връзка с това Източното Средиземноморие има капацитет и ресурси. Израел също има огромни ресурси газ в този район. Другите страни също могат да работят за осъществяване на рандеман в района. Страните се замислиха и за диверсификации на доставките, сподели той.

Чавушоглу уточни, че въпросът, обвързван с добива на газ в Средиземно море, ще бъде разискван през май и по време на идното му посещаване в Израел.

Планираме да посетим Израел през третата седмица на май. Ще посетим и Израел, и Палестина. Тази аудиенция ще се състои в границите на нормализацията на връзките сред Турция и Израел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР