Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара разследва твърденията,

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара разследва твърденията,
Коментари Харесай

Турция разследва твърденията за откраднато украинско зърно от Русия


Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Анкара проверява изказванията, че украинско зърно е било откраднато от Русия и е изпратено до страни, в това число Турция, само че добави, че изследванията до момента не са разкрили никакви откраднати колета, съобщи Ройтерс.

Посланикът на Киев в Анкара сподели при започване на юни, че турските купувачи са измежду тези, които получават зърно, което Русия е откраднала от Украйна, като добави, че е потърсил помощта на Турция за идентифициране и залавяне на лица, виновни за хипотетичните колета.

Говорейки на конференция с английския външен министър Лиз Трус в Анкара, Чавушоглу наподобява отхвърли изказванията на Украйна за откраднати от Русия колета със зърно, идващи в Турция, заявявайки, че Анкара към момента не е виждала сходни случаи и че е уведомявала Киев за резултатите от всяко следствие.

" Приехме съществено всяка рекламация и организирахме следствия въз основа на тези изказвания. Видяхме, че отправното пристанище на корабите и произходът на стоките са Русия в записите, въз основа на следствията, които направихме, откакто бяха направени изказвания за Турция. Ние сме срещу украинското зърно или други артикули да бъдат взети от Русия или всяка друга страна и по-късно нелегално да бъдат продадени на интернационалните пазари и ние, като Турция, няма да позволим тези артикули да дойдат при нас “, уточни Чавушоглу.

В четвъртък Кремъл повтори изказванието си, че Русия не е откраднала зърно от Украйна.

Запитан за мненията на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара ще организира следствие, представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели: " Трябва да попитате външното министерство. Русия не е откраднала зърно. "

Русия и Украйна съставляват близо една трета от международните доставки на пшеница, до момента в който Русия също изнася торове, а Украйна - царевица и слънчогледово масло.

Но доставките на украински зърно от черноморските пристанища са в застой след нахлуването на Русия, като към 20 милиона тона зърно продължава да бъдат блокирани.

Организация на обединените нации прикани двете страни, както и морската съседка Турция, да основат морски кулоар за изнасяне на украински зърна от Черно море. Анкара, която поддържа ръководения от Организация на обединените нации проект, организира диалози с Москва и Организация на обединените нации, само че уточни, че всички страни би трябвало да се срещнат за дефинитивно съглашение.

По този мотив Чавушоглу уточни в четвъртък, че сега Анкара е по-фокусирана върху договарянията с Москва, с цел да провежда четиристранна среща в Истанбул, на която да се обсъдят детайлностите по проекта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР