Турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на посещението си

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на посещението си
Коментари Харесай

Чавошоглу настоява за премахване на всички търговски ограничения с Русия

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на визитата си в Москва , разяснява пред ТАСС позицията на Анкара за Сирия и интервенцията " Маслинова клонка ", реализацията на плана " Турски поток " и АЕЦ " Аккую " и обрисува визия за унищожаване на комерсиалните ограничавания с Русия .

Чавушоглу разяснява, че Турция и Русия са положителни сътрудници. Дълбоки обществени и културни връзки сплотяват двете страни. Икономики се допълват взаимно, а в енергийната сфера капацитетът за съдействие е голям . Трябва да се основат нужните условия за потребление на този голям капацитет, счита той.

Допълва, че в по-широка вероятност двете страни са виновни за районното и световното състояние . Постиженията на Русия и Турция в ограничението на кръвопролитията в Сирия са ослепителен образец за това по какъв начин да се реализира смяна към по-добро.

По отношение на Сирия, общата цел на Русия, Иран и Турция е да се усъвършенства обстановката благодарение на помирение в цялата страна. Трите страни основават ползотворни работни връзки, макар особеното виждане за бъдещето на Сирия, разяснява Чавушоглу.

" Ние всички почитаме единството и териториалната целокупност на Сирия . Всички поддържаме политическото решение като метод за разрешаване на спора. Всички се съгласяваме с нуждата от битка с тероризма. Успяхме да създадем зони на деескалация в Сирия и помогнахме да се понижи равнището на принуждение ", добавя той. Ще продължат съдействието с Русия и Иран във връзка с сирийския спор.

По отношение на интервенция " Маслинова клонка ", Чавушоглу разяснява, че " на първо място, би трябвало ясно да кажа, че за терористични организации не би трябвало да има място в бъдещето на Сирия. Това е значим детайл за възобновяване на стабилността в Сирия. Турция се ангажира да се бори с всички терористични организации в това число с IG и PYD / YPG. Турция е решена да унищожи всяка опасност за своята територия и е в положение да направи това ".

Винаги са подчертавали, че съдействието с кюрдските бойци, даже по тактически аргументи, е сериозна неточност. Такива краткосрочни тактически дейности се трансформират в източник на неустойчивост. Териториите в Сирия, следени от кюрдите, би трябвало да бъдат върнати на актуалните им притежатели. Усилията на обединението срещу " Ислямска страна " да стабилизира обстановката на изток от " Ефрат " няма да има легитимност, до момента в който вземат участие в нея и кюрдските сили, акцентира Чавушоглу.

Той добавя, че по време на неотдавнашното посещаване на държавния секретар Рекс Тилърсън в Турция има единодушие за основаване на механизъм, насочен към резултати. Делегациите на Съединени американски щати и Турция се срещнаха предходната седмица, 8-9 март, във Вашингтон и участват на първата среща на турско-американска работна група за Сирия. Има плодотворен разговор по съответни въпроси и Турция е твърдо решена да продължи този разговор и да си сложи за цел постигането на резултати.

Във връзка с построяването на АЕЦ " Аккую " , Чавушоглу разяснява, че електроцентралата е първа стъпка за Турция да развива нуклеарна сила за произвеждане на електрическа енергия . " Ние, като нашите съветски сътрудници, сме решени да осъществим напълно плана . И двете страни имат волята и уговорката да пуснат първия реактор до 2023 година Енергията, в това число нуклеарната, е една от главните на нашите забележителни двустранни връзки с Русия. Нашето съдействие в тази област, основаващо се на взаимноизгоден метод, ще продължи да се уголемява и задълбочава ", добавя той.

Изпълнението на плана " Турски поток " е в сходство с проектите , построяването на морския сектор на тръбопровода ще бъде приключено в сходство с графика, а дружно с Русия приключват наземните сектори. " Турски поток " е от изгода както за Русия, по този начин и за Турция, способства за енергийната сигурност на Турци я, а вторият клон на потока ще разреши на Русия да изнася газ за клиенти в Европа.

Чавушоглу изяснява, че Р усия е главен търговски сътрудник на Турция освен в енергийния бранш, само че и за вложения, туризма, селското стопанство и други браншове. Последните търговски индикатори демонстрират позитивна наклонност в развиването на комерсиалните връзки. Обемът на двустранната търговия се е нараснал с 30% и е достигнал 22 милиарда $ през 2017 година, съгласно публични данни.

" Трябва да премахнем всички ограничавания в търговията и да задълбочим връзките в комерсиалната сфера. Заедно работим интензивно за постигането на тази цел посредством осъществяването на значими планове в региона на енергетиката и защитата. Но би трябвало да обърнем внимание и на подобряването на бизнес връзките на микро и макро равнище. Надявам се, че вследствие на сключването на съглашението за търговия с услуги и вложения през 2018 година ще се реализира по-нататъшно подсилване на комерсиалните ни връзки ", добавя турският външен министър.

Във връзка със съглашение за доставката на съветски С-400 и вероятни други съглашения в региона на военно-техническото съдействие , Чавушоглу разяснява, че в случай че има дейности в тази посока, първо те ще научат за това.

Турция е една от най-предпочитаните ваканционни дестинации за съветски туристи , разяснява ТАСС, а Чавушоглу добавя, че през предходната година туристите надвишават цифрите от предходните години и доближават 4,7 милиона души . Споразумението, подписано през 2010 година по отношение на премахването на визите дава надеждна основа за подсилване на обществените, икономическите и културните връзки сред двете страни, изяснява той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР