Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е написал писмо до всички

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е написал писмо до всички
Коментари Харесай

Чавушоглу обвини Гърция, че предявява максималистки претенции в Егейско море

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е написал писмо до всички столици на страните от Европейския съюз, обвинявайки Гърция, че са ангажира в " противозаконни дейности " и предявява " максималистки искания " в Егейско море, заяви Анадолската организация, представена от в.

Писмото от 1 септември е било изпратено също до ръководителя на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, до непрекъснатите членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и до генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, показва организацията.

Според неназовани източници турският външен министър твърди в писмото, че съществуват проблеми в Егейско море като ширината на териториалните води и националното въздушно пространство, демилитаризация на континенталния шелф и териториалните води.

Писмото също по този начин загатва за " нарушаването на демилитаризирания статут на островите в Източно Егейско море ".

Анадолската организация показва, че " писмото е подчертало, че там има острови, дребни островчета и скали и служебни зони, като регион за търсене и избавяне (SRR), регион за полетна информация (FIR) и NAVTEX, чийто суверенитет не е трансфериран на Гърция посредством годни интернационалните съглашения ".

В него се споделя също, че " Гърция твърди, че разполага с въздушно пространство от 10 морски благи, макар че ширината на териториалните води в Егейско море е 6 морски благи ".

" Гърция е единствената страна в света, чиито териториални води и въздушно пространство не се припокриват и не са приети от никоя друга страна ", се споделя още в писмото.

Източниците са декларирали пред Анадолската организация, че в писмото Анкара е разказана като " подкрепяща разговора ", а Атина - като " избягваща разговора и ескалираща напрежението ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР