Турският съд постанови присъда от три години затвор за американския

...
Турският съд постанови присъда от три години затвор за американския
Коментари Харесай

Турската лира поскъпна към двумесечни върхове след новината за освобождаването на американския пастор Брънсън



Турският съд постанови присъда от три години затвор за американския свещеник Андрю Брънсън, които обаче той към този момент е излежал, съобщи Ройтерс. Решението на съда значи, че Брънсън ще бъде освободен от домакински арест, възбраната му за овакантяване на страната ще бъде вдигната и той може да се завърне в Съединените щати.

Новината за освобождението на американския свещеник докара до повишаване на турската лира по отношение на $ и еврото към близо двумесечни върхове и до повишаване на цените на турските облигации, деноминирани в долари.

След новината за решението на турския съд, щатският $ се намали до 5,8195 турски лири, а еврото до 6,7412 лири, като това са най-ниските равнища на двете водещи международни валути от 17-и август насам. Последва обаче техен бърз отскок надлежно към 5,9718 и към 6,8988 лири, защото вложителите като че ли действаха на правилото: " Купувай (турски лири) при клюки (за освобождението на Брънсън), продавайки при обстоятелства ". Трябва да се има поради, че през последните дни имаше спекулации за сходен излаз на следеното с огромен интерес дело в Турция и въз основа на тях турската лира поскъпваше внимателно от края на предходната седмица насам.

Деноминираните в долари турски държавни облигации също реагира положително на днешното решение на съда в Турция. Турските доларови облигации с падеж 2020-а година се покачват с 0,4 цента, а дълготрайните облигации с падежи сред 2003-а и 2045-а година се покачват с сред 1,3 и 1,9 цента.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР