Турският президент Тайип Ердоган заяви, че западните мисии ще си

...
Турският президент Тайип Ердоган заяви, че западните мисии ще си
Коментари Харесай

Ердоган към западни дипломати: Ще платите скъпо за закриването на мисиите си

Турският президент Тайип Ердоган съобщи, че западните задачи " ще си платят скъпо " за отправените предизвестия за сигурност и краткотрайното затваряне на консулствата си в Турция предходната седмица, като в същото време турската полиция съобщи, че няма сериозна опасност за чужденците, откакто през днешния ден задържа 15 обвинени от " Ислямска страна ".

В четвъртък Анкара извика посланиците на девет страни, с цел да разкритикува решенията им за краткотрайно затваряне на дипломатически задачи и издаване на предизвестия за сигурност към жителите им. На идващия ден турски публични лица обявиха, че западните страни, в това число Съединени американски щати и Германия, не са споделили информация в поддръжка на изказванията си за опасност за сигурността.

" На другия ден нашето външно министерство извика всички тях и им сложи нужния ултиматум, казахме им: " Ще платите за това скъпо, в случай че продължавате по този начин ", сподели Ердоган по време на среща с младежи, която беше авансово записана и излъчена довечера.

Заедно със затварянето на посолства, няколко западни страни предизвестиха жителите си за нараснал риск от набези против дипломатически задачи и немюсюлмански места за поклонение в Турция след поредицата извънредно десни митинги в Европа през последните седмици, които включваха няколко случая на изгаряне на копия от свещената книга на мюсюлманите - Корана.

През януари Турция приключи договарянията за присъединение на Швеция и Финландия към НАТО след митинг в Стокхолм, по време на който беше изгорено копие на Корана.

По-рано в неделя полицията съобщи, че не е разкрила доказателства за съответна опасност за чужденци при задържането на 15 обвинени от " Ислямска страна ", упрекнати в набези против консулства и немюсюлмански молитвени домове, оповестиха държавните медии.

Анадолската организация цитира изказване на истанбулската полиция, в което се споделя, че обвинените са " получили указания за дейности, ориентирани против консулствата на Швеция и Нидерландия, както и против християнски и еврейски места за поклонение ".

Въпреки че връзките на обвинените с джихадистката формация са доказани, не са открити съответни закани към чужденци, се споделя в изказването.

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу повтори разочарованието на Турция от това, което съгласно нея е безучастие на Швеция по отношение на структури, които Анкара упреква в терористична активност.

През юни Турция, Швеция и Финландия подписаха съглашение, целящо да преодолее възраженията на Анкара против кандидатурите им за участие в НАТО, като скандинавските страни се ангажираха да заемат по-твърда позиция най-много против локалните членове на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), която през 1984 година подвигна оръжие против турската страна./БГНЕС

Анкара / Турция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР