Турският президент Тайип Ердоган, който се противопоставя на присъединяването на

...
Турският президент Тайип Ердоган, който се противопоставя на присъединяването на
Коментари Харесай

Какво поиска днес Ердоган от лидерите на Швеция и Финландия за НАТО -

Турският президент Тайип Ердоган, който се опълчва на присъединението на Швеция и Финландия към НАТО, организира телефонни диалози с водачите на двете страни днес и разиска опасенията си по отношение на терористичните организации, съобщи Ройтерс.

Турция твърди, че Швеция и Финландия приютяват хора, свързани с групировката Кюрдска работническа партия (ПКК), и почитатели на Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква в организирането на опита за прелом през 2016 година

Според турското президентство Ердоган е споделил на шведския министър-председател Магдалена Андершон, че Анкара чака съответни стъпки за решение на нейните опасения. Той също по този начин е декларирал, че ембаргото за експорт на оръжие, наложено на Турция след нейното навлизане в Сирия през 2019 година, би трябвало да бъде анулирано.

Андершон съобщи, че прави оценка диалога и че Швеция се надява да укрепи двустранните връзки с Турция.

" Подчертах, че Швеция приветства опцията за съдействие в битката против интернационалния тероризъм и подчертах, че Швеция ясно поддържа битката против тероризма и включването на ПКК в листата на терористичните организации ", добави Андершон в изказване.

В друг разговор Ердоган е споделил на финландския президент Саули Нийнистьо, че несправянето с терористични организации, които съставляват опасност за съдружник на НАТО, няма да дава отговор на духа на съюза, заяви Анкара.

Нийнистьо съобщи, че е провел " открити и директни " диалози с Ердоган и се е съгласил да продължи близкия разговор.

Миналата седмица Турция изненада съдружниците си в НАТО, като възрази против присъединението на двете страни към военния алианс, само че западните водачи показаха убеденост, че възраженията на Анкара няма да попречат на процеса на участие, прибавя Ройтерс.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР