Турският президент се намира в една особено деликатна ситуация. Това

...
Турският президент се намира в една особено деликатна ситуация. Това
Коментари Харесай

Боян Чуков: Върви комплексна сделка за Балканите

Турският президент се намира в една изключително деликатна обстановка. Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ балканистът Боян Чуков.

Ердоган неотдавна беше на посещаване при папата, само че италианската преса беше извънредно отрицателно настроена към него. Срещата не беше от най-успешните, папата нито един път не се усмихна. Докара го до такава степен, че споровете с Европейския съюз ескалираха доста и във връзка с правата на индивида. Ердоган явно търси помиряване и метод към Европейския съюз. Опитва се да употребява това, че България е ръководител на Европа, съобщи Чуков.

По думите му България сега е нещо като трибунка на Анкара в Европейския съюз. Няма нищо неприятно, въпросът е тези положителни двустранни отношение да се трансформират в нещо действително като изгоди за стопанската система ни да вземем за пример, а освен някой да ни потупва по рамото, че сме положителни медиатори, акцентира балканистът.

Според анализатора Турция няма да пусне мигрантският поток в България. У нас процентът на турците е относително висок и Анкара по никакъв метод не желае да ги смесва с араби и други народности, с цел да не пречи на използването на своята "мека мощ " у нас, счита Боян Чуков.

Ердоган се пробва да смекчи връзките с с Брюксел и да търси икономическа полза. Едва ли си прави илюзиии, че Турция ще бъде призната в Европейския съюз, добави Чуков.

На Балканите се наслагват ползите на редица районни и световни сили и върви сложна договорка за Балканите, която касае Македония. С идването на Тръмп на власт Съединени американски щати желаят да продават полутечен газ в Европа, по тази причина имат потребност всички страни на Балканите да станат натовизирани, с цел да имат Съединени американски щати достъп до пристанищата. Затова Русия реагира толкоз мъчително. Правят се три точки на европейския континент, в които Америка желае да продава полутечен газ – в Полша, Хърватия, Гърция. В случая става въпрос за нищо повече с изключение на бизнес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР