Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че проектът за

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че проектът за
Коментари Харесай

Ердоган: Без Турция, проектът за изтребител F-35 е обречен на пълен срив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че планът за изтребителя F-35 е жертван на цялостен неуспех без Турция и добави, че Анкара е подложена на незаслужено отношение по отношение на този план, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

АП също цитира Ердоган: "Американската стратегия за изтребители F-35, която изключва Турция, ще бъде "обречена на цялостен срив ".

Турция възнамерява да купи съветски системи за противоракетна защита S-400, което обтяга връзките й със Съединени американски щати. Двете страни спорят от месеци за турската поръчка за съветската ракетна система, за която Съединени американски щати споделя, че е несъвместима с отбранителната мрежа на НАТО. Вашингтон декларира, че системите S-400 ще компрометират сигурността на създаваните от Локхийд Мартин изтребители F-35. Анкара е евентуален покупател на изтребители F-35 и в същото време сътрудник в програмата за тяхното произвеждане.

В изявление на ревю на отбранителната индустрия в Истанбул Ердоган съобщи, че тези, които се пробват да изключат Турция от плана за F-35, не са обмислили деликатно нещата и добави, че Анкара подхваща бързо стъпки да създаде свои лични системи за въздушна защита.

Турция счита, че една работна група може да направи оценка на въздействието на S-400 върху изтребителите F-35, само че в петък турската страна заяви, че не е получила отговор от Вашингтон. По въпроса при започване на предходната седмица по телефона разговаряха президентите Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган.

"Ние ясно и поредно сме подчертавали дълбоките си опасения към придобиването на S-400 пред представители на турското държавно управление неведнъж и на най-високи нива ".

Така отговори върховен представител на Съединени американски щати нНа въпрос дали Тръмп е изложил пред Ердоган американските опасения към турската покупка на съветската система.

Кръстосан огън: Помпейо vs. Чавушоглу

В рамките на няколко дни по тематиката се изрекоха външните министри на двете страни.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо и неколцина американски сенатори предизвестиха Турция, че ще бъде глобена поради пазаруването на S-400 по силата на закон, който планува наказания против страни, които получават военно съоръжение от Русия. На това Турция отговори, че като член на НАТО тя не е опасност за Съединени американски щати и законът за глобите не е използван.

В случай, че Съединени американски щати откажат да доставят на Турция изтребители-бомбардировачи F-35, Анкара ще задоволи потребността си от сходни самолети, като се обърне към друга страна, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред съветската осведомителна организация Спутник.

"Защо купуваме съветската противовъздушна система S-400? Защото имаме незабавна потребност от система за противовъздушна защита. Вече сме сътрудници в програмата за произвеждане на F-35, участваме в този план, внесли сме нужната сума. За момента няма проблеми в това отношение. Но в най-лошия сюжет ще се наложи да задоволим потребността си, като отидем на друго място, където се оферират най-хубавите технологии ", посочи Чавушоглу.

Военните упоритости на Анкара

Турция е част от консорциума от 7 страни, който създава елементи за моторите на F-35. Световни организации оповестиха, че турски водачи се образоват в Съединени американски щати, само че с това към този момент завършва "сделката " за F-35.

Турция има упоритостта да създава изтребител бомбардировач 5-то потомство. Но нямат най-важното - моторите за бойните машини, и не могат да ги създадат. Опитват партньорство с Южна Корея, Япония, Украйна. Британската компания "Ролс Ройс " преговаряше с турско-британската компания BMC ( "Бритиш мотор корпорейшън ") за подготвени мотори за изтребителите по турско задание, за даване на технологии. Според осведомени със случая наблюдаващи наскоро обаче формален представител на "Ролс Ройс " е уведомил, че се отдръпват от договарянията поради това, че финансирането се прави от Катар и заради неналичието на гаранции, че софтуерните секрети няма да бъдат споделени с трета страна.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР