Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че очаква в

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че очаква в
Коментари Харесай

Ердоган: До няколко месеца ще бъде създадена зона за сигурност в Северна Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че чака в границите на няколко месеца да бъде основана зона за сигурност в Северна Сирия, предадоха международните организации.

Очакваме зоната за сигурност да бъде основана в границите на няколко месеца. Така или другояче ще създадем зона за сигурност. От нашите съдружници чакаме логистична поддръжка по този въпрос, сподели Ердоган, представен от ТАСС.

Той посочи, че не може да става дума за това интернационалната коалиция да сътвори тази зона за сигурност. Президентът уточни, че Турция е единствената мощ, която може да построи зоната за сигурност, осведоми Ройтерс.

Ердоган добави, че Турция би трябвало да поддържа надзор над зоната.

Обявяваме, че не чакаме каквито и да било други оферти по този въпрос. Каквато и да е цената за това, сме подготвени да я платим, установи президентът.

Турският президент изключи опцията Организация на обединените нации да взе участие в основаването на зоната за сигурност, осведоми ТАСС.

Ердоган съобщи още, че Турция няма потребност от разрешението на която и да било страна за осъществяването на интервенция на територията на Сирия. Той посочи, че съглашение със Сирия от 1998 година разрешава на Турция да навлезе на територията й, когато е изложена на закани.

Турският водач даде обещание, че Анкара ще продължи с увереност битката против терористите.

Отношенията сред Турция и Сирия през 80-те и 90-те години на предишния век бяха доста напрегнати, защото Анкара обвиняваше Дамаск в поддръжка за Кюрдската работническа партия (ПКК). През октомври 1998 година породи рецесия в връзките сред двете страни и Турция даде на Сирия 45-дневен период, в границите на който страната е трябвало да се откаже от поддръжката за ПКК. Същата година сирийските управляващи екстрадираха от страната водача на ПКК Абдуллах Йоджалан, след което се стигна до пробив в връзките сред Турция и Сирия. След договаряния на 20 октомври 1998 година високопоставени представители на министерствата на външните и вътрешните работи на двете страни подписаха в южния турски град Адана взаимен протокол и съглашение по въпросите на сигурността, напомня ТАСС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР