Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Израел трябва

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Израел трябва
Коментари Харесай

Мир в региона няма да има, докато не бъде създадена суверенна палестинска държава, заяви Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че Израел би трябвало да разреши на филантропичната помощ да влезе в линията Газа през египетския пропускателен пункт Рафах, откакто първият аероплан с турска помощ дойде в Египет, съобщи Ройтерс.

Ердоган, който приказва на церемонията по закриването на Четвъртия Турско-африкански бизнес и стопански конгрес в Истанбул, уточни, че Турция ще продължи да изпраща помощи за Газа в съдействие с Египет и че турските управляващи не престават контактите за освобождение на заложници и намиране на решение на рецесията, представена от Българска телеграфна агенция.

" Обезпокоени сме от опцията напрежението да нарасне и да се популяризира в района. Прекъсването на електричеството, водата и храната на 2 милиона души, блокирани на 360 квадратни километра, е нарушаване на най-основните човешки права. Приканваме всички страни да договарят първо за преустановяване на огъня, а по-късно за реализиране на дълготраен мир ", сподели турският водач, представен от турския частен ефирен канал НТВ.

По думите на президента на Турция сега " Газа е потисната и жертва ", до момента в който за Израел тъкмо в този момент не се касае за сходно положение.

" Изпращането на самолетоносач не способства за мира. Държавният секретар на Съединени американски щати беседва с моя външен министър и сподели: " Аз подобавам към Израел не като външен министър, а като евреин ". Що за политик е това? ", попита турският водач и продължи с въпросите: " Щом вие казвате това, какво ще стане, в случай че различен съобщи, че подхожда към района като мохамеданин? ".

Ердоган добави още в изявлението си, че във връзка с израелските дипломатически представителства в Турция са взети всевъзможни ограничения за отбрана.

" В подобен интервал всичко може да се случи. Докато не бъде основана суверенна палестинска страна, няма да има мир в района ", сподели той.

Президентът съобщи, че Турция не приема набези като бомбардирането на джамии, лечебни заведения и цивилни селища.

" В момента в Газа се избиват дами, деца, майки, всички наред. Никой не се тревожи за това, само че ние се тревожим ", уточни президентът, като добави, че тази заран Турция е изпратила аероплан с филантропична помощ на египетското летище Ал Ариш с медикаменти, трайни храни, консерви, памперси и медицински консумативи.

" Ще продължим да доставяме филантропична помощ за Газа. Приканваме всички страни да договарят първо за преустановяване на огъня, а по-късно за реализиране на дълготраен мир ", добави той.
 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР