Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция трябва да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция трябва да
Коментари Харесай

Ердоган иска нова конституция за Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция би трябвало да се отърве от конституцията, направена в епохата на боен прелом, и да я размени с нова, по-гражданска и по-демократична конституция, оповестява в. " Дейли сабах ".

" Искаме да продължим напред с гражданска, всеобхватна и демократична конституция ", съобщи президентът пред кореспонденти след осемчасово съвещание на кабинета в столицата Анкара нощес.

Той акцентира, че е значимо да бъде заменена настоящата конституция, основана от военната хунта след преврата през 1980 година

От 1982 година насам настоящата конституция, направена след военния прелом, е претърпяла няколко промени. Кървавият прелом от 1980 година, довел до задържането на стотици хиляди хора, както и до всеобщи правосъдни процеси, изтезания и изтезания, към момента съставлява тъмен интервал в турската политическа история, отбелязва изданието, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Предложените промени се концентрират върху тематиките за свободата, правото на сигурност, правото на обективен правосъден развой, свободата на словото, както и върху правата на дамите и хората с увреждания. Планът е направен в сходство с наблюденията и отчетите на интернационалните механизми, които следят правата на индивида, и в съдействие с няколко правозащитни организации.

Някои от другите правила на плана визират еднообразно, независимо и почтено даване на публични услуги на всички, подсилване на върховенството на закона във всички области като гаранция за правата и свободите, както и това, че никой не може да бъде лишен от независимост заради рецензия или изложение на мисъл.

Ердоган също по този начин приветства президентската система, като съобщи: " Нашата нация отхвърли предложенията за връщане към остарялата система със своята воля на изборите на 14 и 28 май. Дискусиите за парламентарната система са прекъснати за неопределен срок ".

Той означи, че президентската система е разрешила равен и бърз преход след изборите, което е потвърдило успеваемостта на системата.

Турция одобри президентска система на ръководство след публичен референдум през 2017 година и я приложи на процедура година по-късно, припомня изданието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР