Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция трябва да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция трябва да
Коментари Харесай

Турция трябва да изготви нова гражданска и демократична конституция, заяви Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция би трябвало да се отърве от конституцията, направена в епохата на боен прелом, и да я размени с нова, по-гражданска и по-демократична конституция, оповестява в. " Дейли сабах ".

" Искаме да продължим напред с гражданска, всеобхватна и демократична конституция ", съобщи президентът пред кореспонденти след осемчасово съвещание на кабинета в столицата Анкара нощес.

Той акцентира, че е значимо да бъде заменена настоящата конституция, основана от военната хунта след преврата през 1980 година

От 1982 година насам настоящата конституция, направена след военния прелом, е претърпяла няколко промени. Кървавият прелом от 1980 година, довел до задържането на стотици хиляди хора, както и до всеобщи правосъдни процеси, изтезания и изтезания, към момента съставлява тъмен интервал в турската политическа история, отбелязва изданието.

Предложените промени се концентрират върху тематиките за свободата, правото на сигурност, правото на обективен правосъден развой, свободата на словото, както и върху правата на дамите и хората с увреждания. Планът е направен в сходство с наблюденията и отчетите на интернационалните механизми, които следят правата на индивида, и в съдействие с няколко правозащитни организации.

Някои от другите правила на плана визират еднообразно, независимо и почтено даване на публични услуги на всички, подсилване на върховенството на закона във всички области като гаранция за правата и свободите, както и това, че никой не може да бъде лишен от независимост заради рецензия или изложение на мисъл.

Ердоган също по този начин приветства президентската система, като съобщи: " Нашата нация отхвърли предложенията за връщане към остарялата система със своята воля на изборите на 14 и 28 май. Дискусиите за парламентарната система са прекъснати за неопределен срок ".

Той означи, че президентската система е разрешила равен и бърз преход след изборите, което е потвърдило успеваемостта на системата.

Турция одобри президентска система на ръководство след публичен референдум през 2017 година и я приложи на процедура година по-късно, припомня изданието.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР