Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговият руски колега

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговият руски колега
Коментари Харесай

Ердоган подкрепя кандидатурата на Украйна за НАТО, но покани Путин да посети Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че неговият съветски сътрудник Владимир Путин ще посети Турция идващия месец и акцентира ентусиазма си за мирни договаряния, в които Анкара може да играе решаваща роля.

Ердоган приказва на взаимна конференция с украинския президент Володимир Зеленски, който дойде на работно посещаване в Турция. Срещата сред двамата водачи се състоя в президентския замък „ Вахдеттин “ в Истанбул. Разговорите сред двамата водачи продължиха два часа, показва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

След повече от два часа диалози в имението Вахдетин в Истанбул, Ердоган поддържа участието на Киев в НАТО и предложи отбрана на независимостта на Украйна. Той разгласи, че завземането на украинска територия от Русия е в несъгласие с интернационалното право.

Ердоган означи, че Турция е положила „ най-вече старания “ от всяка друга страна в  опити за дипломация и акцентира ролята на Анкара в договорката, позволяваща на Украйна да изнася зърно през Черно море. Той настоя, че Турция има „ най-искреното предпочитание “ да види Киев и Москва на масата за договаряния.

По време на срещата Зеленски означи, че „ Турция е подготвена да поеме лидерска роля “ в мирния проект на Киев. Ердоган удостовери, че турски компании са подготвени да вземат участие в реконструкцията на страната.

И Ердоган, и Зеленски се надяват договорката за експорт на зърно скоро да бъде удължена. Турският водач добави, че тя би трябвало да стартира да се възобновява за по-дълго време от два месеца, както в този момент. Ердоган заяви, че в началото ще разиска с Путин концепцията за удължение на периода на договорката до три месеца, по-късно ще предложи цялостната стратегия да бъде до две години, с цел да се помогне в битката с глада в по-бедните страни.

Припомняме, че турският президент играе стратегически баланс в хода на войната. Докато осъжда нахлуването на Путин и доставянето на турски дронове „ Байрактар “ на украинските сили, Турция се очерта като основен маршрут за отбягване на глобите. тя също по този начин не може да си разреши да отблъсне Москва, заради мощната й енергийна взаимозависимост от Русия.

Ердоган побърза да показва поддръжка за Путин по време на несполучливия протест на Евгений Пригожин предишния месец, тъкмо както Путин го поддържа по време на опита за прелом в Турция през 2016 година

Текстът е оповестен в „ Политико “. Преводът е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР