Турският президент Реджеп Тайип Ердоган води с 49,34% пред Кемал

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган води с 49,34% пред Кемал
Коментари Харесай

Коалицията на Ердоган спечели парламента, Турция ще избере президент на 28 май

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган води с 49,34% пред Кемал Кълъчдароглу с 45% в междинното броене на президентските избори (при 98,7% регистрирани секции).

Резултатът му обаче не е задоволителен за победа от първия тур, а бъдещият президент на Турция ще бъде определен едвам на 28 май при балотажа.

Коалицията към Ердоган обаче към този момент си обезпечи болшинството в турския парламент, без значение от по-слабия резултат на неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР).

Всички погледи в този момент са ориентирани към държанието на третия кандидат за президентството, който завоюва малко над 5% на първия тур - 55-годишният Синан Оган, явил се на изборите без своя партия.

Националистът може да преобърне резултата от балотажа, в случай че реши да поддържа Кълъчдароглу или Ердоган.

Изненадващо - партията на Ердоган остава първа политическа мощ в областите, които пострадаха най-тежко от земетресението на 6 февруари и които показаха гнева си против бавната реакция на страната при избавителните акции.

Единствено в провинция Хатай от зоната на бедствието са дали своят вот малко повече хора за Кълъчдароглу по отношение на Ердоган на президентския избор.

В огромните градове като Анкара, Истанбул и Измир обаче ПСР губи гласоподаватели на фона на високата инфлация и повишението на цените.

Спадът на партийните гласове е към 7% спрямо предходните парламентарни избори, само че партията ще продължи да ръководи с помощта на предизборната коалиция с още две политически сили, които резервират своите гласоподаватели - Партията на просперитета и Партията на националното придвижване.

Опозиционният блок към Републиканската национална партия съумява да завоюва към 3% повече гласове, което наблюдаващите поясняват като разминаване с предварителните упования за сензитивно повишение на резултата поради обединяването на по-малките партии.

Резултатите от парламентарните избори демонстрират, че групата към Ердоган ще разполага с 322 места, а опозиционните фракции ще имат общо 274 мандата в новия турски парламент.

" Още не знаем дали президентските избори са приключили в първи тур. Ако нашият народ е направил избор в интерес на балотаж, това също е допустимо. Ние сме сигурни, че сме спечелили с повече от 50% ", разгласи Ердоган, откакто се яви пред своите последователи в Истанбул в нощта на изборите.

Кемал Кълъчдароглу, от своя страна, даде обещание да обърне салдото на силите против Ердоган в идващите две седмици - и да навакса закъснение от към 4,5%.

Кълъчдароглу упрекна ръководещите, че блокират изборната система, като апелират всички секции, в които опозиционният водач води пред президента.

" Не блокирайте волята на нацията. Оставете резултатите да излязат и дано всеки да ги научи. Държавата повече няма да търпи неустойчивостта. Не можете да управлявате с операции. Не се опасявайте от волята на народа ", споделя той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР