Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в събота отхвърли твърденията, че

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в събота отхвърли твърденията, че
Коментари Харесай

Ердоган: Турция не сменя съюза си, а има глобални отношения

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в събота отхвърли изказванията, че страната му сменя оста на външнополитическата си политика, предава " Анадолската организация “ .

" Някои кръгове се опитваха да показват нашите външнополитически начинания като " изместване на оста “. Турция обаче не организира изместване на оста; тя укрепва личната си ос, като по едно и също време има разнообразни дипломатически връзки в света въз основа на нашите национални ползи “, съобщи президентът пред Народното събрание.

Разположена на кръстопътя на три континента, Турция е доста наранена от световните развития, означи той.

  " Турция няма лукса да се затваря в себе си, да се изолира от външния свят и да следи събитията в своя район, като седи на оградата “, добави президентът на югоизточната ни съседка.

Ердоган разказа политиката на Анкара като " градивна и дейна “, поемаща самодейност в решаването на световни и районни проблеми.

Той акцентира, че Анкара не " търси ескалация " с други страни, нито ще " се поддаде на натиска, без значение от кое място идва ".

" Ние пазиме уверено правата на Турция във всички области с честно, търпеливо, уверено и благоразумно отношение “, сподели той, обещавайки да не накърнява достолепието на нацията.

Относно продължаващата руско-украинска война Ердоган съобщи, че Турция е избрала мир, разговор и е " почтен съдия “.

" Като се имат поради околните ни връзки с двете страни, ние предпочетохме да се стремим да сложим завършек на войната, вместо да разпалваме огъня и да подбуждаме безредици “, акцентира турският президент.

" Организация на обединените нации, чийто авторитет беше разтърсен заради своята некомпетентност пред лицето на световните рецесии, записва едно от най-големите си достижения през последните години посредством това съглашение, резултат от интензивните старания на нашата страна “, уточни Ердоган.

Освен това, сподели той, неотдавнашната замяна на пандизчии сред Русия и Украйна по самодейност на Анкара е издигнала турската дипломация до " доста по-висока лига “.

" В контактите ни във връзка 77-ата Генерална асамблея на Организация на обединените нации бяхме щастливи да забележим равнището, достигнато от турската дипломация. Ние персонално сме очевидци, че стъпките, подхванати от нашата страна в руско-украинската рецесия, казуса с миграцията, филантропичната помощ, битката с тероризма и опазването на мира завоюваха оценката на целия свят “, добави президентът.

Обръщайки се към източносредиземноморския остров Кипър, турският президент акцентира, че той е дом на две обособени страни и нации.

Ердоган акцентира, че би трябвало да се постави завършек на изолацията и ембаргото на острова и че всички обещания за интернационално признание на кипърските турци би трябвало да бъдат спазени.

Той също по този начин повтори отхвърли на Турция да одобри неотдавнашното решение на Съединени американски щати да вдигнат оръжейното ембарго на администрацията на кипърските гърци в Южен Кипър.

" Насърчението, показано на Гърция, която въоръжава острови с демилитаризиран статут в Егейско море, опонира на всевъзможен здрав разсъдък, убеждения “, съобщи Ердоган, като добави, че това също по този начин опонира на " концепцията за съюз “.

" При всеки мотив повтаряме, че знаем кой насъсква Гърция за следващ път след 100 години и че сме наясно с играта, която се играе “, добави той.

Ердоган прикани гръцкото управление да се въздържа от провокации, които биха довели него и народа му до злополука.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР