Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че посещението на израелския

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че посещението на израелския
Коментари Харесай

Турция иска сътрудничество с Израел в енергийния сектор

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган счита, че визитата на израелския му сътрудник Исак Херцог в Турция ще бъде повратна точка в дългогодишните обтегнати връзки сред двете страни, оповестява " Ройтерс ".

Той акцентира, че Анкара е подготвена да си сътрудничи с Израел в енергийния бранш.

В свое изказване след диалог с Херцог, който прави първото посещаване на израелски водач в Турция от 2008 година насам, Ердоган означи, че му е предал метода на Турция по палестинския въпрос.

С историческата среща Турция и Израел ще се опитат да сложат завършек на години на неприязън.

Двете страни си размениха взаимни обвинявания по отношение на израелската окупация на палестински територии и поддръжката на Анкара за войнстващата ислямистка формация " Хамас ", която ръководи Газа.

Дипломатическите връзки сред Турция и Израел бяха прекратени през 2018 година, откакто двете страни изгониха посланиците си.

През януари президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че Турция се надява да отвори нова глава със страните от Персийския залив и Близкия изток, изключително с Израел и Обединените арабски емирства.

Той заяви, че е поканил израелския президент Исак Херцог в страната и акцентира, че Турция е подготвена да си сътрудничи с Тел Авив в разнообразни области, в това число търговията с природен газ.

По думи на Ердоган с това посещение може да стартира нова ера в връзките сред Израел и Турция.

Неотдавнашното доближаване сред двете страни е вследствие на напъните на бедната на сила Турция да се съревновава с Гърция и Кипър за обезпечаване на източносредиземноморски кулоар за доставка на израелски природен газ за Европа.

Израел също неотдавна сподели признаци на " топене " в отношенията с други най-вече мюсюлмански страни в района.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР