Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне в понеделник

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне в понеделник
Коментари Харесай

Ердоган ще обсъжда утре мигрантите в Брюксел

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне в понеделник в Брюксел с водачите на Европейския съюз, с цел да разиска следващата рецесия с мигрантите. Той заяви за диалозите с Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет, и Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия.

В Истанбул Ердоган повтори апелите си за повече помощ за Турция да се оправи с милионите бежанци от прилежаща Сирия и вероятността още стотици хиляди да влязат в страната, подгонени от подкрепяна от Русия атака на Башар Асад.

Миналата седмица президентът съобщи, че към този момент не може да съблюдава съглашението от 2016 година, според което страната му задържа и се грижи за мигрантите против финансова помощ от Европейски Съюз. " Надяваме се на доста повече поддръжка от интернационалната общественост, когато стане дума за бежанците ", добави той през днешния ден. " Изпълнили сме отговорностите си по съглашението с Европейски Съюз, само че Европейски Съюз не извърши своята част, с изключение на един минимални вноски... Надявам се този път да реализираме разнообразни резултати. "

Съгласно съглашението от 2016 година са планувани общо 6 милиарда евро като помощ в Турция да бъдат настанени бежанци, да получат медицински грижи, а децата им - учебно заведение.

Анкара споделя, че Брюссел не е извършил обещанието за безвизово пътешестване на нейни жители и договаряне на по-изгоден митнически съюз. Освен това Ердоган желае европейска поддръжка в Сирия, където армията му поддържа локални бунтовници против руснаците и Асад.

Баренд Лейтс, представител на Мишел, удостовери утрешната среща и добави, че измежду квалифицираните тематики са още сигурността, стабилността в региона и рецесията в Сирия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР