Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще направи работно посещение в

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще направи работно посещение в
Коментари Харесай

След 2 седмици мълчание Турция съобщи на Босна, че Ердоган ще посети Сараево

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще направи работно посещаване в Сараево. Това оповестиха в последните часове и турският дипломат в Сараево, и босненското външно министерство, представени от локални медии и " Ройтерс ". Турски издания означават, че по време на визитата си той ще организира и избирателен протест в столицата на Босна и Херцеговина.

Тази заран Министерството на външните работи в Сараево сподели, че публично е получило известие за идването на Ердоган от турската дипломатическа задача в страната. Дни наред управляващите упорстваха, че не знаят нищо за проектите на Ердоган да посети Босна и Херцеговина, откакто и самият той, и турски издания го оповестиха неведнъж.

Снощи Анадолската организация съобщи думите на турския дипломат Халдун Коч, съгласно който в началото е била планувана аудиенция през юни, само че е изместена за 20 май поради свикването на предварителни избори. " Гледаме на това посещаване като на работно, което би трябвало да се концентрира върху стопанската система, търговията, вложенията и съдействието сред двете страни. "

Митинг в зала за 20 000 души

Коч за пръв път даде детайлности и за планувания избирателен протест (той не употребява тези думи, само че го направиха Анадолската организация и " Хюриет " ). Според него Ердоган ще приказва пред Съюза на eвропейско-турските демократи (UETD) - неправителствена организация, поканила президента да приказва и преди референдума за президентска република на 16 април предходната година. Властите в Сараево обаче отхвърлиха опцията.

Някои турски издания в края на април показаха визитата на Ердоган като протест на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), на който ще има 10 хиляди турски жители от разнообразни елементи на Европа. Според " Хюриет " и " Йени шафак " решението президентът да се обърне към гласоподаватели точно в Сараево е подбудено от възбраната на Австрия, Германия и Холандия турски представители да пропагандират предизборно на тяхна територия.

Според уеб страницата на UETD митингът ще се състои в зала " Зетра " (както и писаха босненски медии). След ремонта й тя побира до 20 хиляди души.

Какво е Съюз на европейско-турските демократи

UETD, записана в Германия през 2004 година, разказва себе си като организация, поддържаща политическите, обществените и културните действия на турците в Европейския съюз и работеща за сполучливата им интеграция в европейското общество.

Преди години сп. " Шпигел " я разказа като " лобистка група " на ПСР. Има разклонения и в Австрия, Белгия, Люксембург, Унгария, Финландия, Холандия, Швейцария и Швеция.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (368)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР