Турският президент Реджеп Тайип Ердоган са интересува не от промяна

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган са интересува не от промяна
Коментари Харесай

Гръцки журналист: Ердоган се интересува от турските малцинства на Балканите, а не от промяна на границите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган са интересува не от смяна на границите на Балканите, а от ситуацията на турските малцинства в района. Това съобщи в изявление за БГНЕС Спирос Сидерис, публицист и политически анализатор от Гърция, създател на Независимата балканска осведомителна организация.
„ Президентът Ердоган посети Гърция на 7 и 8 декември.

По време на срещата си с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас той съобщи, че не желае смяна на границите. Това, което го интересува е ситуацията на турското малцинство в балканските страни. Президентът Ердоган даде да се разбере, че се интересува повече от положението на турските граници в Близкия изток – с Ирак и Сирия, само че не с балканските страни “, сподели Сидерис в изявление за специфичния делегат на БГНЕС в Белград Георги Пашкулев.

По време на визитата си в Атина, която е първа от 1952 година, президентът Ердоган изиска " обновяването " на Лозанския контракт, който дефинира актуалните граници на Турция с Гърция и България. Неговото изказване разбуни духовете в Югоизточна Европа.
Според гръцкия публицист е доста значимо София и Атина да следят деликатно политическите процеси в Турция, която сега е в интервал на забележителна неустойчивост поради споровете в Близкия изток и миналогодишния несполучлив опит за боен прелом.

„ Най-добрият метод за отбягване на проблемите в района е българското и гръцкото държавно управление да бъдат в разговор с президента Ердоган. Когато приказваме с него ние можем да разберем по какъв начин той мисли и какво може да направи “, сподели той.
Сидерис акцентира, че през последните години връзките сред Атина и София стават все по-важни.

Коментирайки четиристранната среща в Белград, на която участват с изключение на министър председателите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас, техният хазаин президентът Александър Вучич и румънският министър председател Михай Тудосе, той изрази песимизъм по отношение на политиката на Букурещ.

„ Проблемът е, че Румъния не е толкоз постоянна. Това не дава доста мощ на румънците в връзките им със София и Атина. Лидер на Балканите сега са България и Гърция и те ще бъдат сполучливи “, безапелационен е Спирос Сидерис.

БГНЕС напомня, че една от главните начинания на четиристранния формат, който стартира във Варна на 3 октомври, е транспортната и енергийна съгласуваност на Югоизточна Европа.
Гръцкият министър председател Алексис Ципрас предложи планът СийТуСий да свърже Бяло море с Черно море и река Дунав, гръцките пристанища Солун, Кавала и Дедеагач с Бургас, Варна и Русе, а от дунавския град на север да се свърже с Румъния и страните от Централна Европа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР