Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова снощи Киргизстан да вземе

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова снощи Киргизстан да вземе
Коментари Харесай

Ердоган призова Киргизстан за мерки срещу мрежата на Гюлен

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани нощес Киргизстан да вземе ограничения против групи, свързани с придвижването на проповедника Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква за провалилия се опит за прелом през 2016 година, съобщи Ройтерс.
В цяла Централна Азия от десетилетия съществува мрежа от учебни заведения и колежи, спонсорирани от намиращия се в Съединени американски щати свещеник и негови почитатели. След преврата от 2016 година Анкара прикани държавните управления от района да затворят тази мрежа, само че не всички се отзоваха. Тогавашният киргизстански президент Алмазбек Атамбаев отхвърли да затвори учебните заведения и просто преименува просветителната мрежа.
Ердоган повдигна още веднъж въпроса през вчерашния ден на среща с новия киргизстански президент Сооронбай Жеенбеков. Турският президент акцентира, че мрежата на Гюлен е опасност за сигурността.
" Не желаеме нашият приятелски народ да се сблъска с сходни проблеми. Те могат да обхванат във вътрешното министерство, във военни структури, сходен прелом може да се случи и в Киргизстан ", предизвести Ердоган.
Президентът на Киргизстан не одобри категорично настояванията на Ердоган, само че съобщи, че в този момент мрежата от образователни заведения е под контрола на държавното управление.
Съседен Казахстан също отхвърли да затвори спонсорираните от Гюлен учебни заведения, а единствено ги преименува, отбелязва Ройтерс.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР