Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристига на посещение в Атина,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристига на посещение в Атина,
Коментари Харесай

Турският президент Ердоган пристига на посещение в Гърция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган идва на посещаване в Атина, където през днешния ден ще се организира първото от седем години насам съвещание на Висшия съвет за съдействие сред двете страни.

По време на съвещанието, което ще бъде под председателството на Ердоган и на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, се чака да бъдат подписани спогодби, меморандуми и взаимни заявления в сферите на икономическото и комерсиалното съдействие, опазването на здравето, образованието, туризма, спорта, научните проучвания и технологиите, както и на селското стопанство, оповестява АНА-МПА.

В рамките на двустранната среща Мицотакис и Ердоган се чака да обсъдят идващите стъпки в връзките сред двете страни на основата на трите оси, които бяха контрактувани на срещата им във Вилнюс през юли: политически разговор, ограничения за създаване на доверие, положителен дневен ред.

Както пишат гръцките медии през последните седмици, съществуват упования, че по време на визитата на Ердоган е допустимо да бъде подписан и меморандум за съгласие в битката с незаконната миграция.

Очакванията за прогрес в обичайно комплицираните гръцко-турски връзки набъбнаха след стоплянето на връзките сред Атина и Анкара, изключително след разрушителните трусове в Турция през февруари, когато Гърция предложи помощ, която турската страна одобри. От своя страна Турция даде поддръжка на Гърция по време на опустошителните пожари през лятото и предложи помощ за справяне с следствията от наводненията през септември.

Програмата на Ердоган в Атина е относително къса, само че натоварена. Очаква се в 11:30 ч. той да бъде признат от президента Катерина Сакеларопулу, а в 12:15 ч. да беседва с премиера Мицотакис. За 13:00 ч. са планувани изказвания пред медиите, след което ще има работен обяд на двете делегации, които вземат участие във Висшия съвет за съдействие.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР