Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пожела Турция и Гърция да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пожела Турция и Гърция да
Коментари Харесай

Ердоган в Гърция: Няма проблеми между нашите две страни, които не могат да бъдат решени

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пожела Турция и Гърция да организират по минимум една среща годишно на лидерско равнище, а Егейско море да бъде превърнато в море на мира, оповестява турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, представена от Българска телеграфна агенция.

Това благопожелание той насочи на взаимна конференция с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в Атина, където турският водач през днешния ден е на първото си посещаване от шест години насам.

Ердоган съобщи, че " Анкара има волята да позволи всички нерешени разногласия ".

" Мисля, че паузата до идната ни среща няма да бъде толкоз огромна и че ще бъде от изгода за двете страни да организираме такава среща най-малко един път годишно ", сподели Ердоган и подсети, че предходното му посещаване в Гърция през 2017 година е било първата аудиенция на равнище президент на Турция в прилежащата страна за 65-годишен интервал.

" Искаме да продължим да развиваме сегашната позитивна динамичност в нашите връзки ", сподели турският президент и означи, че Петата среща на турско-гръцкия Съвет за съдействие на високо ниво в Атина през днешния ден е показателна за това желание.

Ердоган означи, че е имал потребни контакти с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и министър-председателя Кириакос Мицотакис.

" На двустранната ни среща с министър-председателя обсъдихме стъпките, които могат да бъдат подхванати за възстановяване на нашето съдействие. Подчертахме смисъла на това каналите за разговор да останат отворени на всички нива в границите на продължаването на контактите на високо ниво ", сподели турският президент.

Ердоган акцентира, че механизмът на Съвета за съдействие на високо ниво Турция-Гърция е съдействал за напредъка на двустранните връзки въз основата на позитивен дневен ред.

" Потвърдихме волята си да развиваме връзките си на най-високо ниво с Атинската декларация за другарски връзки и добросъседство. Също по този начин сме удовлетворени да забележим съответните резултати от работата в границите на взаимния проект за деяние, направен през 2021 година ", сподели още той.

Турският президент уточни, че двете страни са се договорили да усилят размера на търговията си, който сега е към 5 милиарда $, до 10 милиарда $. Те са откроили смисъла на общите транспортни планове и са декларирали желание да развиват връзките си както в региона на туризма, по този начин и в региона на културата.

" В диалозите ни с министър-председателя (на Гърция) обменихме отзиви по отношение на позициите ни в Егейско море и Източното Средиземноморие и помолихме външните ни министри да се заемат уверено с този въпрос. Искреното ни предпочитание е да разгадаем актуалните си проблеми посредством градивен разговор, добросъседство и взаимни старания в границите на интернационалното право ", акцентира Ердоган.

Той сподели, че е разискал с Мицотакис също опциите за развиване на съдействието в битката с тероризма, като турската страна е изразила упованията си в тази посока. По думите му измежду разискваните тематики в диалога са били също въпроси на съответните малцинства и кипърският проблем.

" Споделих упованията ни за усъвършенствания в ситуацията на турското малцинство в Западна Тракия съгласно условията на интернационалното право. Справедливото, трайно и стабилно споразумяване на кипърския проблем въз основа на действителностите на острова ще бъде от изгода за целия район ", уточни турският водач.

Във фокуса на разискване е била и обстановката в Газа.

" Като Турция ние още през цялото време изразихме неодобрението си към похищенията против цивилното население. Избиването на 17 хиляди почтени палестински жители, най-вече деца и дами, и превръщането на събитията в групово наказване на популацията на Газа изтезава съвестта. Международната общественост не трябва да мълчи пред осъществяваните закононарушения против човечеството и военни закононарушения ", сподели Ердоган.

В умозаключение турският водач посочи, че няма проблем сред Гърция и Турция, който да не може да бъде позволен.

" Ние сме две прилежащи страни, които споделят едно и също море, една и съща география, един и същи климат и даже една и съща просвета в доста връзки. Така, както може да има различия даже сред двама братя, напълно естествено е да има разлики в мненията сред двама съседи. Въпросът е във волята за тяхното разрешаване. Ние желаеме да превърнем Егейско море в море на мира и съдействието. Искаме да дадем образец на целия свят със взаимните стъпки, които ще предприемем като Турция и Гърция. Казвам искрено, че няма проблем сред нас, който да не може да бъде решен. Стига да действаме с благосклонност, да се съсредоточим върху цялостната картина и да не бъдем от тези, които прекосяват морето и се давят в потока. Много се веселя да видя, че и господин Мицотакис е на същото мнение като нас ", уточни той.

Двамата държавни ръководители подписаха " Атинската декларация за другарски връзки и добросъседство " от името на своите държавни управления, откакто председателстваха Петата среща на високо ниво на Съвета за съдействие сред Република Турция и Република Гърция, в дух на благосклонност и съдействие, съобщи за Българска телеграфна агенция гръцката организация АНА-МПА.

Източници от гръцкото държавно управление, базирайки се на Атинската декларация, показаха следното:

- това е доста значим текст, защото за първи път Гърция и Турция, с подписите на гръцкия министър-председател и на турския президент, се ангажират да поддържат връзки на другарство и добросъседство и да останат в „ спокойни води “;

- в декларацията съответно се акцентира смисъла на ефикасните канали за връзка на всички равнища и се подчертава върху предотвратяването на конфликтни обстановки и възможна ескалация;

- също така декларацията обрисува правилата и главните стадии на гръцко-турския разговор и на контактите, учредени на трите оси, контрактувани на срещата на Мицотакис и Ердоган във Вилнюс през юли - политически разговор (по въпроси от съвместен интерес, в това число проучвателни разговори), позитивен дневен ред (който ще бъде непрестанно обогатяван), ограничения за създаване на доверие (в които са включени ограничения за понижаване на неоправданите източници на напрежение, както и на рисковете, произлизащи от тях);

- това е декларация за желанията, в която Турция се ангажира с задачите на Хартата на Организация на обединените нации и с правилата на интернационалното право и с приятелското съдействие сред страните;

- в документа има ясно позоваване на ангажимент за възпиране от изказвания и дейности, които подкопават този дух и буквата на декларацията или излагат на риск мира и стабилността в региона;

- прилежащата страна се ангажира да позволи по другарски метод всеки спор, който може да възникне с Гърция, или посредством директни съвещания, или с други средства по съвместен избор, както е планувано в Хартата на Организация на обединените нации.

- Атинската декларация не визира правните позиции на двете страни.

По време на Петата среща на високо ниво на Съвета за съдействие бяха подписани 15 съглашения, меморандуми и взаимни заявления.

Министрите на образованието Кириакос Пиеракакис и Юсуф Текин подписаха конвенция, която има за цел да ускори съдействието в професионалното обучение. Тя планува признание на дипломите за техническо образование, обмяна на опит, образуване на взаимни действия на възпитаници и преподаватели, замяна на студенти.

Електропреносните компании подписаха меморандум за съгласие в региона на електроенергийната съгласуваност, който планува построяването на нов електропровод сред Неа Санта (Гърция) и Бабаески (Турция) и увеличение на потенциала на двупосочен транспорт с 600 мегавата.

Гръцкият министър на развиването Костас Скрекас и турският външен министър Хакан Фидан подписаха меморандум в областта на дребните и междинните предприятия.

Меморандум за съгласие подписаха и гръцкият зам.-министър на външните работи Костас Франгоянис и изпълнителният шеф на турската „ Ексимбанк “ Али Гюней. Документът има за цел да насърчи износа на артикули и услуги.

Меморандуми бяха подписани и за поощряване на взаимните вложения, в сферите на обществените услуги и отбраната на хората със специфични потребности, в областта на спорта.

Министрите излязоха със взаимни заявления в областите на туризма, научните проучвания и нововъведенията, стопанската система и туризма, земеделието, митническото съдействие. Една от декларациите се отнася и до свикването на техническата комисия за построяването на втори мост на р. Марица сред двете страни в региона на Кипи-Ипсала.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР