Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че след изборите в

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че след изборите в
Коментари Харесай

Ердоган се закани да превърне Света София в джамия още този уикенд

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че след изборите в неделя емблематичният храм " Света София " в Истанбул би трябвало да бъде преименуван в джамия, само че не посочи дали статутът на тази забележителност ще бъде изменен, оповестява Reuters.
В навечерието на локалните избори в неделя Ердоган се обърна към религиозните настроения, с цел да ускори поддръжката за партията си, споменавайки убийствата на Нова Зеландия като образец за заканите, пред които са изправени Турция и исляма.
Турският президент на няколко пъти повдига въпроса за " Света София ". " След изборите, ще променим името на " Света София " от музей в джамия. Имаме някои проекти и ще осъществим тези проекти ", изяснява той на избирателен протест в Истанбул.
Света София, която е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО, е най-голямата катедрала в християнския свят в продължение на 900 години, преди да стане една от най-големите ислямски джамии в продължение на 500 години до 1935 година, когато е превърната в музей.
През 2014 година на фона на клюки за възможна смяна, високопоставеният консултант на Ердоган Ибрахим Калин изясни, че няма проекти за смяна на статута на паметника.
Възродените противоречиви проекти на турския президент му донесоха голям брой рецензии.
Гърция разкритикува остро концепциите на Ердоган, изтъквайки, че " Света София " принадлежи на цялото човечество, а всеки опит за смяна на статута ѝ е засегнатост за интернационалната общественост и интернационалното право.
Ердоган употребява този сензитивен въпрос за консервативните гласоподаватели, с цел да си обезпечи спомагателна поддръжка на локалния избор, съобщи пред Fox ръководителят на Републиканската национална партия Кемал Кълъчдароглу.
" Каква е разликата ( " Света София " ) да се отбелязя като джамия, когато функционалността ѝ ще остане като музей? ", попита риторично Кълъчдароглу, който е главният водач на опозицията в Турция.
Той изрази, че управляващите манипулират публичното мнение, представяйки локалните избори като въпрос на оцеляване за страната. " Кметовете и членовете на общинските препоръки работят за даване на услуги, а не за оцеляването на страната ", уточни Кълъчдароглу.
Комисията на Съединени американски щати за интернационална религиозна независимост осъди мненията на Ердоган като ненужна провокация, изтъквайки дълбокото историческо и духовно значение на културния монумент за християни и мюсюлмани.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР