Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че инфлацията не е

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че инфлацията не е
Коментари Харесай

Ердоган: Моите граждани могат да намерят всеки вид продукт, който желаят

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че инфлацията не е " непреодолима икономическа опасност ", като добави, че тя ще стартира да се намалява в края на годината, откакто трансферира 80 % през август, съобщи Ройтерс.

Съгласно икономическата стратегия на Ердоган Турция последователно понижи водещата рента с 500 базисни пункта в края на предходната година, предизвиквайки валутна рецесия. През август ставката бе намалена с още 100 базисни пункта до 13 %.

Рязкото поевтиняване на лирата - с 44 % предходната година и с още 27 % до момента тази година - подвига цените и наред с възходящите световни цени на силата и суровините тласна инфлацията до 24-годишен най-много .

" Инфлацията не е непреодолима икономическа опасност. Аз съм икономист ", сподели Ердоган, който не е икономист по обучение.

Говорейки пред телевизия Пи Би Ес, Ердоган сподели, че инфлацията ще спадне след края на годината . Това мнение се споделя от икономисти, които споделят, че годишната инфлация ще записва спад от декември поради внезапното повишаване на цените през същия интервал на предходната година, до момента в който на месечна база цените ще продължат да порастват.

Ердоган добави, че някои страни са застрашени от 8-9 % инфлация, до момента в който в Турция е към 80 %.

„ Рафтовете по пазарите в моята страна не са празни. Но рафтовете са празни даже в Съединени американски щати, те са празни във Франция, те са празни в Германия. Моите жители могат да намерят всеки тип артикул, който желаят на пазара “, разяснява Ердоган съгласно публикувания от президентството текст на изявлението.

Турция цели да понижи инфлацията , като първо трансформира хроничния си недостиг по настоящата сметка в остатък. Скокът на международните цени на суровините и силата и възможното закъснение на износа през втората половина на годината обаче направиха тази цел съвсем непостижима тази година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР