Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е решил да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е решил да
Коментари Харесай

Турция ще ратифицира членството на Финландия в НАТО преди президенските избори

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че е решил да бъде стартират процесът на ратификация в турския парламент на молбата на Финландия за участие в НАТО, предадоха турските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Ердоган приказва на взаимна конференция с финландския президент Саули Нинистьо, който през вчерашния ден дойде на посещаване в Турция.

Решихме да стартираме процеса на ратификация на протокола за присъединение на Финландия към НАТО в нашия парламент , сподели турският водач. Вярвам, че с участието на Финландия НАТО ще стане още по-силна и ще играе дейна роля в поддържането на световната сигурност и непоклатимост, уточни Ердоган, представен от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Той добави, че страната е подхванала съответни стъпки за осъществяване на обещанията си, като посочи, че се надява Анкара да ратифицира кандидатурата за участие на Финландия в НАТО до изборите в Турция на 14 май .

Турция и Финландия са две другарски страни с исторически положителни връзки. Бих желал още един път да благодаря за солидарността, проявена от финландското държавно управление и народ. По време на диалозите ни потвърдихме общото си желание да развиваме връзките сред Турция и Финландия. Миналата година двустранният стокообмен надвиши 2 милиарда $. Нашата цел е скоро да достигнем стокообмен в размер на 3 милиарда $, а по-късно и 5 милиарда $, сподели Ердоган, представен от ТРТ-Хабер.

По време на диалозите ни обсъдихме двустранните връзки, както и районни и световни въпроси. За нас е доста значима мощната поддръжка, която Финландия оказва за присъединителния развой на Турция за участие в Европейски Съюз.

Турция се бори против най-жестоките терористични групировки в света. Вярваме, че нито една терористична организация няма място в нашия район. Ние оценяваме процеса на разширение на НАТО в границите на тези действителности. На срещата на върха в Мадрид одобрихме започването на договаряния за присъединение на Финландия и Швеция. С подписаното тристранно съглашение записахме основателните претенции на Турция, сподели още Ердоган.

Той уточни още, че Турция ще продължи полемиките с Швеция по обвързваните с тероризъм въпроси.

Ще продължим диалозите си с Швеция въз основа на правилата на алианса и метода ни към битката с тероризма. Начинът, по който ще продължи процесът, ще бъде директно обвързван с съответните стъпки, които Швеция ще предприеме, посочи Ердоган.

Към днешна дата молбите на Швеция и Финландия за участие НАТО не са утвърдени единствено от две страни от алианса- Унгария и Турция.

След вестта, че турският президент е заръчал на Народното събрание на страната си да ратифицира финландското участие, представител на унгарското държавно управление заяви, че вотът в унгарския парламент по кандидатурата на Хелзинки ще бъде на 27 март.

" Приветствам днешното решение на Турция да продължи процеса по ратификация на присъединението на Финландия към НАТО ", съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Това ще ускори сигурността на Финландия, на Швеция и на НАТО. Надявам се, че Турция ще гласоподава ратификацията допустимо най-скоро, се добавя в изказването на генералния секретар. Като отбелязва, че предишния юни всички съдружници взеха решение да поканят Финландия и Швеция в алианса, Столтенберг показва, че това е най-бързият развой по ратификация в актуалната история на НАТО.

Той напомня, че при неговата неотдавнашна среща в Турция с президента на страната Реджеп Ердоган е била реализирана договореност за общо съвещание с Финландия и Швеция в централата на алианса. По неговите думи на това общо съвещание предходната седмица всички са отчели, че е реализиран забележителен прогрес в осъществяването на договореностите сред Анкара, Стокхолм и Хелзинки, и че бързите ратификации са в общ интерес.

Най-важното е и Финландия, и Швеция, бързо да станат пълноправни страни от НАТО, а не дали ще се причислят едновременно. Решението от предходната година да бъдат поканени и Финландия, и Швеция, фундаментално укрепи връзките им с НАТО. В резултат на това тяхната сигурност е доста нараснала, декларира Столтенберг.

Той отбелязва, че двете очакващи приемане страни вземат участие в съвещанията и ученията на пакта. Столтенберг добавя, че двете страни са получили двустранни гаранции за сигурността от доста страни от НАТО, в това число Съединени американски щати, Англия, Германия и Франция. Немислимо е НАТО да не реагира, в случай че Финландия или Швеция бъдат нападнати, тяхната сигурност е значима за пакта, прибавя Столтенберг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР