Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е решил да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е решил да
Коментари Харесай

Турция ратифицира членството на Финландия в НАТО преди президенските избори

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че е решил да бъде стартират процесът на ратификация в турския парламент на молбата на Финландия за участие в НАТО, предадоха турските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Ердоган приказва на взаимна конференция с финландския президент Саули Нинистьо, който през вчерашния ден дойде на посещаване в Турция.

Решихме да стартираме процеса на ратификация на протокола за присъединение на Финландия към НАТО в нашия парламент , сподели турският водач. Вярвам, че с участието на Финландия НАТО ще стане още по-силна и ще играе дейна роля в поддържането на световната сигурност и непоклатимост, уточни Ердоган, представен от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Той добави, че страната е подхванала съответни стъпки за осъществяване на обещанията си, като посочи, че се надява Анкара да ратифицира кандидатурата за участие на Финландия в НАТО до изборите в Турция на 14 май .

Турция и Финландия са две другарски страни с исторически положителни връзки. Бих желал още един път да благодаря за солидарността, проявена от финландското държавно управление и народ. По време на диалозите ни потвърдихме общото си желание да развиваме връзките сред Турция и Финландия. Миналата година двустранният стокообмен надвиши 2 милиарда $. Нашата цел е скоро да достигнем стокообмен в размер на 3 милиарда $, а по-късно и 5 милиарда $, сподели Ердоган, представен от ТРТ-Хабер.

По време на диалозите ни обсъдихме двустранните връзки, както и районни и световни въпроси. За нас е доста значима мощната поддръжка, която Финландия оказва за присъединителния развой на Турция за участие в Европейски Съюз.

Турция се бори против най-жестоките терористични групировки в света. Вярваме, че нито една терористична организация няма място в нашия район. Ние оценяваме процеса на разширение на НАТО в границите на тези действителности. На срещата на върха в Мадрид одобрихме започването на договаряния за присъединение на Финландия и Швеция. С подписаното тристранно съглашение записахме основателните претенции на Турция, сподели още Ердоган.

Той уточни още, че Турция ще продължи полемиките с Швеция по обвързваните с тероризъм въпроси.

Ще продължим диалозите си с Швеция въз основа на правилата на алианса и метода ни към битката с тероризма. Начинът, по който ще продължи процесът, ще бъде директно обвързван с съответните стъпки, които Швеция ще предприеме, посочи Ердоган.

Към днешна дата молбите на Швеция и Финландия за участие НАТО не са утвърдени единствено от две страни от алианса- Унгария и Турция.

След вестта, че турският президент е заръчал на Народното събрание на страната си да ратифицира финландското участие, представител на унгарското държавно управление заяви, че вотът в унгарския парламент по кандидатурата на Хелзинки ще бъде на 27 март.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР