Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир
Коментари Харесай

ПРЕГОВОРИ: Путин заминава за Анкара, обсъжда с Ердоган сделката за зърно и мира в Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съветският му сътрудник Владимир Путин ще обсъдят войната в Украйна и черноморската самодейност за зърно по време на визитата на съветския водач в Анкара, сподели външният министър на Турция.

Хакан Фидан не уточни дата за пътуването, което ще означи първото посещаване на Путин в държава-членка на НАТО след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година Турски чиновник сподели пред Ройтерс предходната седмица, че ще посети Турция на 12 февруари.
Анкара се опита да убеди Русия да се върне към Черноморската самодейност за зърно - с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации - която подсигурява безвредния експорт на украинско зърно по време на войната през Черно море. Русия се отдръпна от съглашението през юли 2023 година и съобщи, че не е заинтригувана от неговото обновяване.
Говорейки на конференция в малтийската столица Валета, Фидан сподели, че Турция работи с Украйна и Русия за възкръсване на съглашението.
Той сподели, че Анкара цени своя „ продължаващ, постоянен “ разговор с Москва по голям брой въпроси, от енергетиката до политическите разлики във връзка с районните спорове в Сирия, Либия и Южен Кавказ.
Турция споделя морска граница с Украйна и Русия в Черно море и се стреми да поддържа положителни връзки и с двете по време на войната. Тя даде военна поддръжка на Киев и изрази поддръжка за неговата териториална целокупност, като в същото време се опълчи на глобите против Русия.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР