Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки за настоящите глобални кризи,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки за настоящите глобални кризи,
Коментари Харесай

Турция засилва отбранителната си индустрия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки за актуалните световни рецесии, съобщи, че Турция освен оцелява в тези тежки времена, само че и върви напред по пътя към усилване на отбранителната си промишленост, оповестява в. " Дейли Сабах ".

По време на посещаване в югозападния окръг Мугла през вчерашния ден Ердоган подсети, че външната взаимозависимост на Турция в отбранителната промишленост е спаднала на 20 % от 80 % преди две десетилетия, когато неговата Партия на справедливостта и развиване (ПСР) е пристигнала на власт.

" Националните въпроси са над политиката и би трябвало да останат такива. Ако сме постигнали триумфи в Средиземно, Егейско и Черно море, ние би трябвало да пазиме това дружно, без изключения ", уточни той.

Ердоган загатна за настоящите проби на турски ракети, които по думите му " плашат " Гърция.

" Тестовете се организират от Измир и една ракета, която може да бъде изстреляна оттова, стартира да ги плаши. Аз споделям: " О, гърци, ние нямаме работа с вас, до момента в който се държите както би трябвало. Просто се дръжте както би трябвало ", акцентира Ердоган.

През последните месеци Турция се оплаква от повтарящи се провокативни дейности и изразителност от страна на Гърция в района, в това число въоръжаване на острови наоколо до турския бряг, които са демилитаризирани по силата на договорни отговорности, отбелязва изданието. Анкара твърди, че сходни дейности осуетяват добросъвестните старания за мир.

Ердоган приказва за балистичната ракета с дребен обхват, наречена Тайфун, която порази цел на разстояние 561 километра, откакто беше тествана сполучливо през октомври над Черно море. Тестът сподели, че Тайфун има два пъти по-голям обсег от първата турска ракетна система - Бора.

" В момента обсегът на нашата ракета е 565 километра. Това не е задоволително, би трябвало да го увеличим до 1000 километра ", съобщи Ердоган.

Подчертавайки способността на Турция да създава свои лични безпилотни и бойни самолети, Ердоган загатна и задвижвания с реактивни мотори безпилотен изтребител Байрактар Къзълелма, който извърши първия си полет в средата на декември. Той е създаден от компанията Байкар, която създава дроновете Байрактар TB2. Международното търсене на тези летателни апарати внезапно набъбна след потреблението им в споровете в Сирия, Украйна и Либия, отбелязва " Дейли Сабах ".

Къзълелма ще усили лимита на скоростта и потенциала на натоварване на съществуващите турски безпилотни летателни апарати. Външните характерности ще имат аналогия с изтребителите от пето потомство. Той ще може да лети с потребен товар до 1500 кг, оборудван с муниции турско произвеждане и с висока степен на информираност за ситуацията с помощта на радар, който също е създаден в страната. Производителят Байкар споделя, че в допълнение към стандартните задачи на дроновете, Къзълелма ще може да води и въздушен пердах.

Турция съвсем е приключила и строителството на своя самолетоносач, който ще служи и като притежател на дронове. Очаква се самолетоносачът да бъде доставен скоро и да служи като база за Къзълелма и други безпилотни апарати, употребявани от турските въоръжени сили.

Ердоган акцентира в речта си, че отбранителната промишленост на Турция става все по-силна и че терористичните групировки са " смазани ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР