Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред нарастваща критика

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред нарастваща критика
Коментари Харесай

Земетресението може да срине и Ердоган, който се гордееше с рекордното строителство

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред възходяща рецензия от страна на оживелите от земетресението и опозиционните партии поради неприятните практики в строителството в страната и това, което съгласно тях е несъответстващ отговор на едно от най-тежките естествени бедствия, предава Блумбърг.

След като националният брой на жертвите от двата мощни труса в понеделник надвиши 17 600 (и минимум 3 377 души в Сирия), критиците споделят, че забавянето на държавното управление при изпращането на кранове и други тежки машини за покачване на бетонни плочи е пропуснало сериозна опция за избавяне на хора. Експертите се притесняват, че още десетки хиляди хора са затрупани под руините, което значи, че броят на жертвите евентуално ще продължи да пораства.

Ердоган призна, че е имало компликации при изпращането на незабавна помощ на фона на суровите зимни условия до всичките 10 наранени провинции, само че сподели в сряда, че всички налични средства за помощ са били мобилизирани. И въпреки всичко обвиняванията датират от преди бедствието, с изказвания, че държавното управление не е съумяло да наложи разпоредбите за качество по време на строителния взрив, което също способства за броя на смъртните случаи.

Критиките идват, до момента в който Ердоган се приготвя за националните избори през май, на които ще се стреми да удължи рекордното си ръководство от две десетилетия - белязано от скок в строителството, приветствано от президента като основен мотор на икономическия напредък. Капацитетът за избавяне на хора и снабдяване на помощ в зоната на бедствието бързо се трансформира в главен въпрос преди вота, за който Ердоган към момента работи за провеждането му по график.

Дойдоха прекомерно късно, племенникът ми беше единствено със строшен крайник, само че не можа да издържи, до момента в който чакаше помощ на вятъра “, сподели възрастен мъж в предаване онлайн по телевизия Fox от един от най-тежко засегнатите градове Караманмараш, цитадела на поддръжка за Управляващата партия на Ердоган АК.

„ Тези, които ръководят тази страна, би трябвало да бъдат по-внимателни “, сподели той часове откакто Ердоган посети небрежно повдигнат палатков комплекс за останалите без заслон. „ Знаем по какъв начин ръководят, би трябвало да се извърнат малко към жителите и да служат на хората. “

Ръководителят на главната опозиционна Републиканска национална партия Кемал Кълъчдароглу сподели, че неприятното строителство е асъдействало за огромния брой жертви и че Турция, страна, предразположена към трусове, не си е взела поучения от предишното. Той упрекна държавното управление, че прахосва парите на данъкоплатците, предопределени за подготовка за сходни бедствия.

Достъпът до Twitter в Турция беше краткотрайно стеснен след мненията на Кълъчдароглу, макар че органът за наблюдаване на телекомуникациите, който има такива пълномощия, не е споделил, че е спрял достъпа.
 

Лошо качество

Въпреки строгите правила за сигурност, наложени след трусове, които убиха повече от 18 000 души покрай Истанбул през 1999 година, неприятното качество на строителството и правоприлагането остава проблем. Критиците упрекнаха строителите, че жертват сигурността в интерес на скоростта и разноските, като споделиха, че на доста развалени здания липсват стоманени опорни пръти и задоволително бетон.

„ Причината за такова опустошаване е неналичието на контрол, защото процесът на строителство се трансформира в инструмент за събиране на капитал “, сподели в четвъртък Тезкан Каракус Кандан, началник на клона на Камарата на архитектите в Анкара. „ Някои здания са се разцепили на две, което значи, че материалът е неприятен. “

Турското държавно управление удостовери сриването на 6444 здания от повече от 11 000, за които се оповестява, че са развалени. Всеки минал ден фрапантно понижава възможностите за оцеляване на хората под руините, съгласно Овгун Ахмет Ерджан, професор по геофизика в Истанбулския механически университет.

„ Ние сме изправени пред извънредно злополучие “, сподели той. „ Дори и инспекциите да бяха направени добре, унищожаването нямаше да е доста по-малко. “

Известно е, че строителните компании отстраняват носещи колони от някои магазини и паркинги и вършат промени в носещите стени, построяването на порти и прозорци.

Тази процедура може да „ накара здания да се срутят при трусове “, сподели Бурак Къртман, строителен инженер в основаната в Анкара компания за строителни услуги Yuksel Proje.

„ Основният проблем на този безпорядък през днешния ден е едноличното ръководство “, сподели Мерал Акшенер, ръководител на опозиционната партия Iyi, потвърждавайки, че в страната има институционален колапс, откакто Ердоган трансформира кабинета на президента в център на изпълнителната власт.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР