Турският президент Реджеп Тайип Ердоган допусна, че Анкара може да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган допусна, че Анкара може да
Коментари Харесай

Ердоган пуска Финландия за НАТО, но не и Швеция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган позволи, че Анкара може да даде единодушието си Финландия да се причисли към НАТО,, съобщи BBC.

Двете страни аплайваха за присъединение към НАТО предходната година в отговор на съветската инвазия в Украйна. С това те сложиха завършек на десетилетията на военна необвързаност. Кандидатурите им би трябвало да бъде единомислещо утвърдени от всички сегашни членове на НАТО, само че Турция и Унгария останаха единствените страни измежду 30-те членки на евроатлантическия съюз, които още не са ретифицирали документите.

Ердоган насочи рецензии към отхвърли на Швеция да екстрадира десетки хора, за които се твърди, че са свързани с кюрдски бойни групи. " Ако в действителност желаете да се присъедините към НАТО, ще ни върнете тези терористи ", обърна се той към Стокхолм. Турският държавен глава разгласи,че е дал лист със 120 души, за чиято екстрадиция упорства.

Коментарите на Ердоган идват дни, откакто Турция отсрочи дейностите по приемане на двете скандинавски народи като членове на Алианса за неопределенно време. Тристранната намира се очакваше да се състои февруари, където да се прегледат кандидатурите на двете страни.

Реакцията на турския президент идва и след митинги в Стокхолм, в това число един, по време на който беше изгорено копие на Корана.
Шведските управляващи осъдиха демонстрациите, само че опазиха законите за независимост на словото в страната.

В речта си Ердоган допусна, че Турция в този момент може да " даде друг отговор във връзка с Финландия " и добави, че Швеция може да не е удовлетворена от това. Тя има по-голяма кюрдска диаспора от Финландия и нейните договаряния с Анкара за участие в НАТО са по-разгорещени.

Турция прикани Швеция да се дистанцира от Кюрдската работническа партия, която се смята за терористична група от Турция, Съединени американски щати и Европейски Съюз.

В отговор Стокхолм утвърди конституционна корекция, която ѝ разрешава да сътвори по-строги антитерористични закони, като жест към Анкара.

И Швеция, и Финландия към този момент отстраниха възбраните за продажба на военно съоръжение на Турция, въведени след военната интервенция на Анкара в Сирия през 2019 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР