Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес разговаря по телефона с

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес разговаря по телефона с
Коментари Харесай

Ердоган звънна на Зеленски и Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган през днешния ден беседва по телефона с президентите на Украйна и на Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин.

По време на диалога си с Путин турският водач прикани за " обективен мир " в Украйна.

" Президентът Ердоган акцентира нуждата от реализиране на обективен мир, с цел да се предотвратят по-нататъшни загуби на живот и опустошения ", се споделя в малко изказване от президентския замък в Анкара.

Двамата разискаха военния спор сред Русия и Украйна и земетресенията в Турция, заяви Агенция Франс Прес.

Ердоган съобщи, че е подготвен да помогне за възобновяването на договарянията с Украйна.

„ Президентът Ердоган изрази откровеното си предпочитание да бъде възобновено съглашението, реализирано в Истанбул и Турция е подготвена да даде всевъзможен принос за тази идея ", се споделя в изказване на турската президентска канцелария.

По-рано през днешния ден, 24 февруари, турският президент беседва с украинския президент Володимир Зеленски. Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че е подготвен да даде всевъзможен принос за мира в Украйна " на основата на преустановяване на огъня ".

Реджеп Тайип Ердоган и украинският му сътрудник Володимир Зеленски разискаха неотдавнашните мощни трусове в Турция и продължаващата руско-украинска война, която отбелязва първата си годишнина, заяви Анадолската организация. 

Според турското президентство Ердоган е благодарил на Зеленски за " проявата на взаимност с Турция " след трусовете с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер, които удариха Южна Турция на 6 февруари.

Ердоган също е изразил готовността си да способства " по всевъзможен метод, по който може, за постигането на преустановяване на огъня и основано на договаряния решение, и постигането на мир в едногодишната руско-украинска война ", осведоми Българска телеграфна агенция.

Над 8000 цивилни са били убити и близо 13 300 други са ранени, откогато Русия стартира това, което назова " специфична военна интервенция " в Украйна, съгласно последните данни на Организация на обединените нации, отбелязва Анадолската организация.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР