Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере днес,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере днес,
Коментари Харесай

Ердоган обмисля да повиши основния лихвен процент

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере през днешния ден, че турската централна банка може да увеличи главния си лихвен % в края на юни, с цел да спре растежа на инфлацията, макар че турският държавен глава неведнъж се е противопоставял на високите лихви, заяви Франс прес.

„ Приехме министърът на финансите (...) бързо да предприеме нужните ограничения дружно с централната банка “, сподели Ердоган пред публицисти, наблягайки, че е „ решен да сведе инфлацията до едноцифрено число “. Решението на централната банка се чака на 22 юни.

Противно на класическите стопански теории Ердоган, който беше избран отново в края на май за трети мандат, е на мнение, че високите лихви благоприятстват инфлацията, която доближава близо 40 % на годишна основа в Турция съгласно публични данни. Според самостоятелни икономисти инфлацията е над 100 %.

Турският президент сподели през днешния ден, че позицията му за лихвените проценти “остава непроменена ". Ердоган бе принудил през последните години турската централна банка да намалява главния си лихвен % неведнъж. Това способства за внезапния напредък на инфлация и поевтиняването на турската лира, която загуби повече от 80 % от цената си по отношение на $ за пет години. Турският държавен глава загатна за допустимо връщане към по-традиционна финансова политика след преизбирането си.

Той назначи някогашния икономист от американската банка Мерил Линч (Merrill Lynch) Мехмет Шимшек за министър на стопанската система, а някогашната високопоставена чиновник от Уолстрийт Хафизе Гайе Еркан за началник на централната банка. Когато встъпи в служба Шимшек, който беше министър на стопанската система (2009-2015 г.), а по-късно вицепремиер, отговарящ за стопанската система (до 2018 г.), предизвести, че ще бъде належащо да се върнем към „ рационалните ограничения “, с цел да бъде съживена турския стопанска система.

Ердоган неколкократно се е позовавал на предписанията на исляма, който не разрешава лихварството, и твърди, че високите лихви се предизвикват от задгранично " лоби ". 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР