Турският президент Реджеп Таип Ердоган разкритикува в неделя Гърция за

...
Турският президент Реджеп Таип Ердоган разкритикува в неделя Гърция за
Коментари Харесай

Ердоган: Гърция нарушава Лозанския договор, невъзможно е да приемем това

Турският президент Реджеп Таип Ердоган разкритикува в неделя Гърция за хипотетично нарушаване на съглашение, което контролира връзките сред двете страни от близо век.

В изказване, оповестено във връзка 99-ата годишнина от подписването на Лозанския контракт, Ердоган упрекна Атина, че подкопава правата на мюсюлманското малцинство в гръцкия район Тракия.

" Условията, записани в контракта, изключително правата на турското малцинство, бяха подценени или съзнателно подкопани ", съобщи турският водач, визирайки мюсюлманското малцинство. " Не е допустимо страната ни да одобри тази обстановка, която е несъвместима с добросъседските връзки и спазването на контракта ".

Договорът от 1923 година е подписан от новата Република Турция за споразумяване на разногласията със съдружниците, в това число Гърция, след Първата международна война и Турската война за самостоятелност. Той обрисува правата на останалото мюсюлманско малцинство в Гърция и на християните в Турция след яростен спор сред страните, който е последван от замяна на популацията. В него се дефинират и изискванията за гръцкото ръководство на островите в Егейско море, които се намират край крайбрежията на Турция.

Наскоро Анкара се оплака, че Гърция е нарушила контракта, като е милитаризирала островите. Атина твърди, че работи в сходство с интернационалното право и пази територията си в изискванията на непрекъсната турска неприязън.

В петък турското външно министерство осъди затварянето на четири учебни заведения за мюсюлманското малцинство в Тракия, като съобщи, че това демонстрира " дискриминационна и потисническа политика " на гръцкото държавно управление.

Гръцкото външно министерство отхвърли " голословните " изказвания, като съобщи, че учебните заведения са били закрити, защото броят на учениците е понижен под минималните условия. /БГНЕС, " Kaтимерини "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР