Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и

...
Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и
Коментари Харесай

Ердоган: Гърция сее хаос в Средиземно море

Турският президент Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26 февруари 1954 година в Истанбул. Завършва съобщи нощес, че турските военноморски сили няма да се отдръпват, до момента в който Гърция "сее безпорядък " в Източното Средиземноморие, където страните разположиха фрегати на фона на възходящо напрежение поради спор за запаси, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

"Тези, които хвърлят Гърция пред турските военноморски сили, няма да застанат зад нея ", съобщи Ердоган след среща на кабинета. Той добави, че Атина няма право да издава навигационни уведомления, познати като НАВТЕКС, в зони, за които Анкара има искания.

"Гърция разгласи личния си НАВТЕКС по противозаконен и непозволен метод... С този метод Гърция пося безпорядък, от който няма да може да избяга ", съобщи Ердоган.

Турция удължи проучвателната задача на своя проучвателен транспортен съд Оруч Реис в противоречива част на Източното Средиземноморие до 27 август, предизвиквайки напрежение в района. Атина дефинира изследването като нелегално.

Гръцкият държавен представител Стелиос Пецас съобщи пред публицисти през вчерашния ден, че Гърция е издала НАВТЕКС, който също изтича на 27 август.

"Гърция дава отговор умерено и с подготвеност както на дипломатическо, по този начин и на оперативно равнище. И с национална убеденост прави всичко належащо, с цел да отбрани суверенните си права ", уточни Пецас.

Членките на НАТО Гърция и Турция имат остри различия във връзка с претенциите си за въглеводородните запаси в зоната, основаващи се на разнообразни гледни точки за границите на континенталния шелф във водите, където се намират главно гръцки острови.

Отделно турското министерство на защитата разгласи военно обучение с присъединяване на турски и съюзнически кораби, което ще бъде извършено в Източното Средиземноморие през днешния ден.

Турският президент изрази догатки, че неговата страна може да открие още залежи на природен газ в Черно море, съобщи ТАСС.

"Откритите в Черно море находища от газ са част от по-голям източник (на естествен газ). Добри вести не престават да идват, там не може да има единствено едно находище ", счита турският водач, който приказва на конференция нощес. "Ние чакаме сходни положителни вести и в Средиземно море (където Турция също прави геологопроучвателни дейности) ", добави той.

На 21 август Ердоган публично разгласи, че Турция е разкрила в Черно море огромни находища от природен газ. До 2023 година управляващите чакат да стартират доставки на вътрешния пазар. По думите на Ердоган размерът на находището е 320 милиарда кубически метра. По-рано министърът на енергетиката Фатих Дьонмез съобщи, че откритите в Черно море находища се правят оценка на 65 милиарда $.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР