Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че възнамерява лично

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че възнамерява лично
Коментари Харесай

Ердоган и Путин обсъждат екстрадирането на защитниците от Азовстал

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи в сряда, че има намерение персонално да разиска с президента на Русия обстановката с изгонването в Киев на командирите на украинския народен батальон " Азов ".

" До предишния петък тези командири на " Азов " бяха при нас, по-късно получихме искане, отговорихме позитивно и предадохме тези шестима командири на " Азов " назад на Киев. Русия направи редица изказвания по тази тематика, само че обстановката се утежни позитивен път, откакто станаха известни детайлностите ", сподели Ердоган на конференция в сряда след срещата на върха на НАТО във Вилнюс, представен от " Интерфакс ".

" Надявам се, че през август ще имам персонална среща с съветския президент Владимир Путин. Тогава ще обсъдим още веднъж този проблем ", сподели Ердоган.

По-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков съобщи, че Русия към този момент е почнала да разисква с Турция прехвърлянето в Украйна на представители на неразрешения в Руската федерация отряд " Азов ".

" Що се отнася до връщането на водачите на Азов, да, това е нарушаване на съществуващите съглашения. Ще обсъдим това с турската страна, както към този момент започнахме да го вършим ", сподели Песков пред кореспонденти.
 Зеленски се завръща от Турция със бранители на „ Азовстал “
Зеленски се завръща от Турция със бранители на „ Азовстал “

Петимата се намираха в Турция по договорка за замяна, която включваше Медведчук

" Много е значимо, за разлика от редица страни от по този начин наречения групов Запад, Турция да поддържа разговор с нас и също така да го поддържа на високо и високо равнище. Ние ще използваме тези канали за разговор, с цел да изясним позицията си и да вземе поради тази обстановка в идващите съглашения в разнообразни области ", акцентира той.

Припомняме, че украинският президент Володимир Зеленски заяви предходната седмица, че се завръща от Турция дружно с военнослужещи, които са защитавали " Азовстал " и откакто са били освободени от съветски плен по договорка за замяна, се намират в тази страна.

" Прибираме се вкъщи ", написа Зеленски и разгласява фотография, на която е в един аероплан с украинските воини Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергий Волински, Олег Хоменко и Денис Шлега. " Те най-сетне ще бъдат със фамилиите си ", прибавя Зеленски в Telegram.
 Подоляк за връщането на бранителите от
Подоляк за връщането на бранителите от " Азовстал ": Русия към този момент не е фактор

Москва разгласи, че не е била известена

Според изискванията на договорката, подписана с посредничеството на турския президент Реджеп Ердоган, петимата украински командири трябваше да останат в Турция до края на войната " в цялостна сигурност и комфорт ", само че президентът Зеленски явно е убедил турския си сътрудник да им разреши да се приберат вкъщи.

Петимата военни защитаваха " Азовстал " в Мариупол към два месеца, като на 16 май 2022 получиха заповед да запазят живота си и да се предадат на съветските военни. Около завода бяха евакуирани към 1700 военни, част от които към момента се намират в съветски плен.

Петимата изтъкнати военни се намираха в Турция при подписано съглашение за продан, като в договорката за замяна тогава съветският президент Владимир Путин включи и " своя кум " Виктор Медведчук. Самата замяна, която не беше 1:1 провокира съществено неодобрение в самата Русия.

Връщането на бранители на " Азовстал " от Турция в Украйна за следващ път сподели, че сега Руската федерация към този момент не е подобен фактор на интернационалната сцена. Така съветникът на ръководителя на канцеларията на президента Михаил Подоляк разяснява в Twitter реакцията на Москва. Той добави, че в този момент Русия постоянно ще бъде поставяна на " известно за нея място ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР