Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че на срещата с

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че на срещата с
Коментари Харесай

Ердоган ще зададе на срещата във Варна въпрос, който може да определи бъдещето на Европа

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи през днешния ден, че на срещата с европейските водачи във Варна ще сложи изрично въпроса за финансирането за бежанците в страната му, дадено от Европейски Съюз, предаде БГНЕС. Срещата на върха сред водачите на Европейския съюз и Турция ще се организира на 26 март в резиденция „ Евксиноград ”.

В тирада пред магистрати в Анкара Ердоган акцентира изключителната роля на Турция за предотвратяването на мигрантския напор към Европа и напомни, че Европейски Съюз не извършва съглашението за финансовата поддръжка. „ Ние не затворихме границите си, както направиха други прилежащи страни. Оказваме гостолюбие на 3,5 милиона души от Сирия и 500 000 от Ирак, и не се поколебахме да поемем този риск. Не оставихме никого да бъде жертва на режим или на терористичните групировки.

Посрещаме всичките им потребности, изключително за обучение, опазване на здравето. Предоставихме леговище на всички, които го потърсиха. За страдание, обещанията, които ни се даваха, не се извършват “, уточни президентът, като засяга контрактуваните два транша от общо 6 млрд.евро от Европейски Съюз за поддръжка на бежанците в Турция. От тях обаче досега са изплатени единствено 850 млн.евро, които са косвена помощ за Червения кръст и Агенцията за повредите и бедствията /AFAD/.

„ Ако ще давате парите, давайте ги, не се подигравайте с нас. Тази нация има достолепие и чест. Но тези по този начин са привикнали, фантазират си, че ще се молим пред вратите им. И приказват за втория транш, а не сме получили първия. Следващата седмица ще бъдем дружно във Варна и ще им слага въпроса – или плащайте, или си признайте почтено, че няма да има пари “, сподели Ердоган. Той ще даде на всички участници в срещата фотографии и видео-материали, доказващи напъните на Турция във връзка с бежанците в страната. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР