Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че на 24 юни т.г.

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че на 24 юни т.г.
Коментари Харесай

Ердоган обяви предсрочни избори в Турция в края на юни


Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че на 24 юни т.г. в страната ще се проведат предварителни избори за президент и парламент, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Лидерът на Партията на националистическото придвижване Девлет Бахчели настоя през вчерашния ден да не се чака 3 ноември 2019 година, за когато в началото бе плануван вотът, а президентът не пожела да разяснява това незабавно и предложения съдружния сътрудник на специфична среща през днешния ден.

Ердоган уточни, че считано от през днешния ден, в Турция стартира юридическият развой на подготовката за изборите и Висшата изборна комисия започва неотложно работа. Той означи, че интервенциите на турските въоръжени сили в Сирия и исторически значимите събития в района изправят страната пред нуждата да предприеме стъпки за премахване на политическата несигурност.

Първата реакция след оповестяването на идния предварителен избор предстоящо пристигна от главната опозиционна Народно-републиканска партия /НРП/. Зам.-председателят и представител на НРП Бюлент Тезджан цитира водача Кемал Кълъчдароглу, който през вчерашния ден на съвещанието на парламентарната група сподели, че ръководещите към този момент не се оправят с ръководството на страната и сами си признават това.

Съпредседателката на прокюрдската Партия на демократичните нации Первин Булдан, която е третата политическа мощ в Народното събрание, също през вчерашния ден съобщи, че гласоподавателите и политиците са подготвени за изборите.

Определената за предварителния избор дата обаче съответства с кандидат-студентските изпити и министерството на образованието незабавно ги насрочи за 10 юни и 1 юли. Курсът на $ по отношение на турската лира също бе повлиян от това – до момента в който преди изказването на Ердоган равнището беше 4.09 за една лира, след него то стигна до 4.0783. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР