Турският президент Реджеп Ердоган уволни няколко висши служители на ключови

...
Коментари Харесай

Ердоган продължава с уволненията на висши управници, лирата поевтиня още

Турският президент Реджеп Ердоган уволни няколко висши чиновници на основни позиции, което демонстрира желанията му да поеме на ръчно ръководство стопанската система. Във вторник стана ясно, че е бил заменен заместник-управителят на централната банка, което още веднъж докара до поевтиняване на лирата - с над 2%, до 8.31 за $.

Мурат Четинкая, който е работил в турски банки и на Истанбулската фондова борса и става зам.-управител на Турската централна банка през 2019 година, е бил уволнен с президентски декрет, оповестен в Държавен вестник във вторник. Той ще бъде сменен от Мустафа Думан, който е управлявал поделението на американската банка Morgan Stanley в Турция.

Промените не стопират тук. Други водещи фигури в икономическия бранш на страната са били също заменени. Според Financial Times шефът на фондовата борса и основният изпълнителен шеф на най-голямата държавна банка " Зираат " са подали оставка, уволнен е и шефът на суверенния фонд. Последните лични промени удостоверяват концепцията, че до момента в който Ердоган е на власт, решенията в стопанската система няма да бъдат взети без утвърждението му.

Седмици след уволнението на Наджи Агбал публично изказване на управляващите за претекстовете за решението към момента няма. Новината шокира вложители, които твърдо подкрепяха решението на шефа на финансовата институция да усили лихвените проценти за надзор над инфлацията. Това е и хипотетичната причина за неговото освобождение - няколко дни по-рано лихвите бяха увеличени с 200 базисни пункта в опит за поддръжка на валутата.
Позицията на Ердоган и новия шеф на централната банка Шахап Кавджиоглу е ясна - високите лихвени проценти са зло.
Назначението на Агбал през ноември увери задграничните вложители във опцията на Турция да работи съгласно общоприетите в стопанската система теории. По времето на Агбал лихвените проценти бяха увеличени с общо 875 базисни пункта, което докара и до повишаване на лирата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР